Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja (CROSBI ID 384729)

Ocjenski rad | diplomski rad

Brkić, Dijana Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja / Đurkin, Ivona (mentor); Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Brkić, Dijana

Đurkin, Ivona

hrvatski

Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja

Istraživanje je provedeno na 99 svinjskih polovica PIC svinja (Pig Improvement Company) i to 49 nazimica i 50 kastrata, podijeljenih u šest skupina prema klaoničkoj masi (120, 130, 140, 150, 160 i ≥170 kg) sa ciljem utvrđivanja utjecaja spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju mišićnog, masnog i koštanog tkiva u glavnim dijelovima svinjskih polovica. Nakon što su dostigle prosječnu završnu masu svinje su zaklane, a polovice rasječene PIK- ovom komercijalnom metodom rasijecanja gdje su iz 4 glavna presjeka, plećke, buta, leđnog i trbušno- rebarnog dijela, izdvojena glavna tkiva: mišićno te potkožno masno tkivo s kožom i kostima. Na liniji klanja i u laboratoriju izmjerena su sljedeća svojstva kvalitete svinjskog mesa: početne i završne pH vrijednosti u mišićima m. semimebranosus i longissimus dorsi, otpuštanje mesnog soka metodom „vrećice“ i „EZ drip“, parametri boje te svojstvo nježnosti mesa. Od ukupno svih istraživanih aspekata kvalitete mesa, spol je imao utjecaja jedino na nježnosti mesa, dok je klaonička masa polovica pokazala drugačije rezultate za sva istraživana svojstva kvalitete mesa, no pronađene razlike nemaju praktičkog značenja. Rezultati istraživanja su pokazali da je spol imao značajan utjecaj na udio masti u polovicama. Osim toga udio mišićnog tkiva se smanjuje rastom težine polovice, dok količina masnog tkiva obrnuto proporcionalno raste porastom klaoničke mase. Pri promatranju relativnih vrijednosti udjela koštanog tkiva, uočene su značajne razlike između najlakše i najteže skupine, s tim da je s porastom klaoničke mase opadala ukupna relativna vrijednost koštanog tkiva.

svinje ; spol ; kvaliteta mesa ; težina polovica ; distribucija tkiva

nije evidentirano

engleski

Influence of gender and slaughter weight on meat quality and distribution of main tissues in pig carcasses

nije evidentirano

pigs ; gender ; meat quality ; carcass weight ; distribution of tissues

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

14.10.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)