Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja (CROSBI ID 384729)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Brkić, Dijana
Đurkin, Ivona
hrvatski
Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja
Istraživanje je provedeno na 99 svinjskih polovica PIC svinja (Pig Improvement Company) i to 49 nazimica i 50 kastrata, podijeljenih u šest skupina prema klaoničkoj masi (120, 130, 140, 150, 160 i ≥170 kg) sa ciljem utvrđivanja utjecaja spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju mišićnog, masnog i koštanog tkiva u glavnim dijelovima svinjskih polovica. Nakon što su dostigle prosječnu završnu masu svinje su zaklane, a polovice rasječene PIK- ovom komercijalnom metodom rasijecanja gdje su iz 4 glavna presjeka, plećke, buta, leđnog i trbušno- rebarnog dijela, izdvojena glavna tkiva: mišićno te potkožno masno tkivo s kožom i kostima. Na liniji klanja i u laboratoriju izmjerena su sljedeća svojstva kvalitete svinjskog mesa: početne i završne pH vrijednosti u mišićima m. semimebranosus i longissimus dorsi, otpuštanje mesnog soka metodom „vrećice“ i „EZ drip“, parametri boje te svojstvo nježnosti mesa. Od ukupno svih istraživanih aspekata kvalitete mesa, spol je imao utjecaja jedino na nježnosti mesa, dok je klaonička masa polovica pokazala drugačije rezultate za sva istraživana svojstva kvalitete mesa, no pronađene razlike nemaju praktičkog značenja. Rezultati istraživanja su pokazali da je spol imao značajan utjecaj na udio masti u polovicama. Osim toga udio mišićnog tkiva se smanjuje rastom težine polovice, dok količina masnog tkiva obrnuto proporcionalno raste porastom klaoničke mase. Pri promatranju relativnih vrijednosti udjela koštanog tkiva, uočene su značajne razlike između najlakše i najteže skupine, s tim da je s porastom klaoničke mase opadala ukupna relativna vrijednost koštanog tkiva.
svinje ; spol ; kvaliteta mesa ; težina polovica ; distribucija tkiva
nije evidentirano
engleski
Influence of gender and slaughter weight on meat quality and distribution of main tissues in pig carcasses
nije evidentirano
pigs ; gender ; meat quality ; carcass weight ; distribution of tissues
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
14.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek