Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fenotipska karakterizacija autohtonih i referentnih sojeva Rhizobium spp. izoliranih iz tala Zagrebačke županije (CROSBI ID 384727)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Malašević, Sara Fenotipska karakterizacija autohtonih i referentnih sojeva Rhizobium spp. izoliranih iz tala Zagrebačke županije / Huić Babić, Katarina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Malašević, Sara

Huić Babić, Katarina

hrvatski

Fenotipska karakterizacija autohtonih i referentnih sojeva Rhizobium spp. izoliranih iz tala Zagrebačke županije

Kvržične bakterije u simbioznim zajednicama s leguminozama omogućavaju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Zbog toga se prirodni proces simbiozne fiksacije dušika nastoji intenzivirati bakterizacijom sjemena leguminoza. Selekcija visoko učinkovitih sojeva kvržičnih bakterija jedan je od preduvjeta uspješne primjene bakterizacije sjemena graha. Poznato je kako se sojevi simbioznih fiksatora dušika značajno razlikuju u fenotipskim karakteristikama te da navedena svojstva značajno utječu na njihovu simbioznu učinkovitost, kompetitivnost, infektivnost, a time i na uspjeh predsjetvene bakterizacije. Poznavanje navedenih svojstava bitno je kod odabira soja za predsjetvenu bakterizaciju kako bi se primijenili visoko učinkoviti sojevi koji su istovremeno prilagođeni na ekološke uvjete u tlu. Cilj ovih istraživanja je utvrditi morfološke i fenotipske karakteristike 16 autohtonih te 4 referentna/tipska soja Rhizobium spp. izoliranih iz tala Zagrebačke županije. Istraživanjima je utvrđeno da se sojevi razlikuju u sposobnosti rasta pri različitim koncentracijama soli, na različitim vrijednostima pH, po tolerantnosti na visoke temperature, u mobilnosti fosfata te sposobnosti usvajanja različitih izvora šećera. Ispitivanjem tolerantnosti sojeva na povišenu temperaturu utvrđen je dobar rast pri temperaturi od 37°C dok pri temperaturi od 42°C nije došlo do rasta bakterija. Istraživani autohtoni sojevi nisu pokazali tolerantnost na povišene koncentracije NaCl-a. Ispitivanja su pokazala slab rast bakterija pri pH vrijednosti 4, dobar rast je zabilježen pri pH vrijednostima 8 i 9, dok je odličan rast zabilježen pri pH vrijednosti 5.5. Niti jedan istraživani soj nema sposobnost prevođenja teško topivih fosfata u topive. Sojevi su odlično rasli u prisutnosti šećera maltoze, dok je njihov slabiji rast zabilježen u prisutnosti ostalih istraživanih šećera.

kvržične bakterije; fiksacija dušika; Rhizobium spp.; morfološke karakteristike; fenotipske karakteristike

nije evidentirano

engleski

Phenotypic characterization of indigenous and reference Rhizobium spp. strains isolated from soils in Zagreb County

nije evidentirano

nodule bacteria; nitrogen fixation; Rhizobium spp.; morphological characteristics; phenotypic characteristics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

16.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)