Relativiziranje novine ‚novovrsne hrane’ (novel food) (CROSBI ID 608024)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Knezović, Katica
hrvatski
Relativiziranje novine ‚novovrsne hrane’ (novel food)
Međunarodnim zakonom o hrani – Codex alimentarius kao kriterij utvrđivanja novovrsnosti hrane jest usporedba s prijašnjom, tj. supstancijalni ekvivalent, koji je u znanstvenim krugovima neprijeporno prihvaćen. Novina primijenjenih biotehnoloških metoda je posve relativirana i stavljena u kontekst prijašnjih metoda uzgoja biljaka i životinja te prehrambeno-tehnoloških metoda, čime je zaobiđena ona kvalitativna unutarnja promjena u dotičnim organizmima bez koje ne može biti genetske promjene. Svođenje gentehnološki preinačenog organizma na prijašnji organizam čiji je genom samo uvećan za jedan novi gen ili pak gensku sekvencu koji omogućavaju stvaranje jednog jedinog genskog produkta, dakle jednog proteina koji pak regulira jednu za taj organizam novu osobinu je – s jedne strane – koncepcija tzv. aditivnog modela koji se već odavno dokazao kao neodrživ, a – s druge strane – je također već odavno pobijeno shvaćanje redukcionizma – svođenja organizama na njihove gene.
novovrsnost hrane; biološki redukcionizam; supstancijalni ekvivalent; prehrambeno tehnološke metode; demokratska prava potrošača
nije evidentirano
engleski
Relative novelty of novel food
nije evidentirano
novovrsnost food; biological reductionism; substantial equivalent; food technology methods; democratic rights of consumers
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Simpozij Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove: Diktatura relativizma
pozvano predavanje
16.06.2007-16.06.2007
Zagreb, Hrvatska