Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 683600

Emigracija talijanskog stanovništva s hrvatskog područja tijekom Drugog svjetskog rata i poraća


Karakaš Obradov, Marica
Emigracija talijanskog stanovništva s hrvatskog područja tijekom Drugog svjetskog rata i poraća // Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 55 (2013), -; 204-225 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 683600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Emigracija talijanskog stanovništva s hrvatskog područja tijekom Drugog svjetskog rata i poraća
(The migrations of the Italian population in the territory of Croatia during the World War Two and the After-War period)

Autori
Karakaš Obradov, Marica

Izvornik
Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru (1330-0474) 55 (2013); 204-225

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Talijani; Drugi svjetski rat; Hrvatska; Istra; Dalmacija; emigracija; iseljenici; optanti; izbjeglice
(Italians; World War Two; Croatia; Istria; Dalmatia; migrations; immigrants; optants; refugees)

Sažetak
Prve migracije Talijana na istočnoj obali Jadranu povezane su uz Travanjski rat 1941. kada je brojno talijansko stanovništvo s dalmatinskog područja nakratko napustilo veće gradove, Zadar, Split, Makarsku i Dubrovnik i evakuiralo se brodovima na zapadnu obalu Jadrana. Iz istih vojno sigurnosnih razloga, ali i promidžbenih razloga, tijekom travnja 1941., evakuirano je stanovništvo grada Rijeke. S obzirom na kratkoću ovog sukoba stanovništvo se vratilo do 10. svibnja 1941. Velik val migracija talijansko stanovništva započeo u ljeto 1943. padom Mussolinija, snažnim djelovanjem angloameričkih zračnih snaga i prodorom partizanskih postrojbi koje su nakratko iskoristile vojni krah Kraljevine Italije. Od srpnju 1943. s područja Dalmacije, osobito iz Zadra gdje je živjela većina dalmatinskih Talijana, ali i iz Istre, odlazili su većinom oni koji su bili u administrativnoj i vojnoj službi Kraljevine Italije, među njima bio je i znatan broj "regnicola", novo pridošlog stanovništvo iz Italije koje je doselilo između dva svjetska rata. Vodstvo DF Jugoslavije razmišljalo je u posljednjim mjesecima rata o iseljavanju stanovništva koje je naseljeno poslije 1918. na područja koja su bila predmet teritorijalnog spora s Italijom te onih koji do 1918. nisu bili austrougarski državljani. Po završetku rata i do potpisivanja mira s Italijom 1947. trajalo je i dalje iseljavanje Talijana, prvo iz Rijeke, a potom iz Istre, posebice Pule. Mirovni ugovor s Italijom sklopljen je u veljači 1947., a u prosincu 1947. donesen je Pravilnik o opciji osoba s područja pripojenog Federativne Narodne Republike (FNR) Jugoslavije. Mirovni je ugovor predviđao da stanovnici na pripojenim krajevima postaju punopravni državljani Jugoslavije i gube talijansko državljanstvo s tim da je dogovorena mogućnost opcije za talijansko državljanstvo. FNR Jugoslavija i Italija rješavale su sporazumno još tijekom 1950-ih pitanje opcija te je tijekom 1956. završio zadnji masovni val iseljavanja talijanskog stanovništva iz Istre. Manji broj iseljavanja ostvaren je na temelju zakona o jugoslavenskom državljanstvu iz 1964. Oko broja Talijana koji su napustili jugoslavensko/hrvatsko/slovensko područje, bilo je dosta sporenja. Novija istraživanja svih zainteresiranih strana približno se slažu oko 3000 000 ukupno iseljenih osoba, ne samo Talijana nego i Hrvata i Slovenaca koje su napustile pretežno istarsko i dalmatinsko područje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190609-0584 - Ljudski gubici Hrvatske u Drugom svjetskom ratu i poraću (Vladimir Gajger, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marica Karakaš Obradov (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Karakaš Obradov, Marica
Emigracija talijanskog stanovništva s hrvatskog područja tijekom Drugog svjetskog rata i poraća // Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 55 (2013), -; 204-225 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Karakaš Obradov, M. (2013) Emigracija talijanskog stanovništva s hrvatskog područja tijekom Drugog svjetskog rata i poraća. Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru, 55 (-), 204-225.
@article{article, author = {Karaka\v{s} Obradov, M.}, year = {2013}, pages = {204-225}, keywords = {Italians, World War Two, Croatia, Istria, Dalmatia, migrations, immigrants, optants, refugees}, journal = {Radovi Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru}, volume = {55}, number = {-}, issn = {1330-0474}, title = {The migrations of the Italian population in the territory of Croatia during the World War Two and the After-War period}, keyword = {Italians, World War Two, Croatia, Istria, Dalmatia, migrations, immigrants, optants, refugees} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • EBSCO Publishing

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font