Technological and probiotic potential of E. faecium strains isolated from Istrian cheese (CROSBI ID 384685)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Orlović, Jelena
Mrkonjić Fuka, Mirna
engleski
Technological and probiotic potential of E. faecium strains isolated from Istrian cheese
Bakterije roda Enterococcus danas se smatraju sastavnim dijelom prirodne mikroflore tradicionalnih sireva sa područja Mediterana. Kako je E. faecium jedna od dominantnih vrsta u Istarskom siru, nužno je detaljno istražiti tehnološke karakteristike i probiotički potencijal sojeva E. faecium izoliranih tijekom zrenja Istarskog sira. U ovom istraživanju analizirani su reprezentativni izolati E. faecium izolirani iz gruša, mlijeka i sira uzorkovanog nakon 30, 60 i 120 dana zrenja. Uzorci su sakupljeni sa 5 različitih gospodarstava. Na osnovu PCR-RAPD analize izolati su grupirani te su odabrani reprezentativni sojevi. Svi izolati pokazali su iznimno jaku proteolitičku aktivnost. Većina izolata pokazala je izrazitu antimikrobnu aktivnost prema 6 vrsta potencijalnih patogena. Svi izolati su preživjeli u visokom postotku u simuliranim uvjetima želučanog soka i dvanaesnika i nisu pokazala hemolitičko djelovanje. Većina izolata ima slabu stopu autoagregacije. Svi izolati pokazali su osjetljivost na ampicilin i penicilin, djelomičnu rezistenciju na tetraciklin te rezistenciju na klindamicin.
Istrian cheese; Enterococcus spp; PCR; RAPD; technological potential; probiotic potential
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
15.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb