Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira (CROSBI ID 384684)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jensterle, Anja Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira / Skelin, Andrea (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Jensterle, Anja

Skelin, Andrea

hrvatski

Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira

Tradicionalni Istarski sir proizvodi se od sirovog ovčjeg mlijeka bez upotrebe starter kultura. Njegov jedinstven okus i tekstura rezultat su metaboličkih procesa bakterija mliječne kiseline tijekom zrenja. Upotreba sirovog mlijeka u tehnologiji proizvodnje Istarskog sira izvor je raznolike autohtone mikrobne zajednice, NSLAB (Non StarterLactic Acid Bacteria). Rod Lactobacillus čini dominantan dio te zajednice te značajno utječe na fermentaciju, zrenje i senzorna svojstva krajnjeg proizvoda. Cilj ovog rada je izolacija i utvrđivanje genetske varijabilnosti autohtonih sojeva Lactobacillus spp. iz Istarskog sira. Ukupno je izolirano 60 izolata laktobacila iz uzoraka mlijeka i sira kroz period zrenja od 120 dana. Svim izolati su potvrđeni da pripadaju gram pozitivnim štapićima. Biokemijskim testom PhP-LB sustavom preliminarno je grupirano 60 izolata u 5 PhP grupa. Po jedan reprezentativni soj svake od grupa nadalje je analiziran na razini genotipa. PCR analizom uz primjenu rod specifičnih početnica LbLMA1-rev and r16-1 potvrđena je njihova pripadnost rodu Lactobacillus.

Istarski sir; bakterije mliječne kiseline; laktobacili; standardne mikrobiološke metode; molekularne metode

nije evidentirano

engleski

Genetic characterization of the indigenous lactobacilli population isolated from Istrian cheese

nije evidentirano

Istrian cheese; lactic acid bacteria; lactobacilli; standard microbiological methods; molecular methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

17.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija