Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira (CROSBI ID 384684)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jensterle, Anja
Skelin, Andrea
hrvatski
Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira
Tradicionalni Istarski sir proizvodi se od sirovog ovčjeg mlijeka bez upotrebe starter kultura. Njegov jedinstven okus i tekstura rezultat su metaboličkih procesa bakterija mliječne kiseline tijekom zrenja. Upotreba sirovog mlijeka u tehnologiji proizvodnje Istarskog sira izvor je raznolike autohtone mikrobne zajednice, NSLAB (Non StarterLactic Acid Bacteria). Rod Lactobacillus čini dominantan dio te zajednice te značajno utječe na fermentaciju, zrenje i senzorna svojstva krajnjeg proizvoda. Cilj ovog rada je izolacija i utvrđivanje genetske varijabilnosti autohtonih sojeva Lactobacillus spp. iz Istarskog sira. Ukupno je izolirano 60 izolata laktobacila iz uzoraka mlijeka i sira kroz period zrenja od 120 dana. Svim izolati su potvrđeni da pripadaju gram pozitivnim štapićima. Biokemijskim testom PhP-LB sustavom preliminarno je grupirano 60 izolata u 5 PhP grupa. Po jedan reprezentativni soj svake od grupa nadalje je analiziran na razini genotipa. PCR analizom uz primjenu rod specifičnih početnica LbLMA1-rev and r16-1 potvrđena je njihova pripadnost rodu Lactobacillus.
Istarski sir; bakterije mliječne kiseline; laktobacili; standardne mikrobiološke metode; molekularne metode
nije evidentirano
engleski
Genetic characterization of the indigenous lactobacilli population isolated from Istrian cheese
nije evidentirano
Istrian cheese; lactic acid bacteria; lactobacilli; standard microbiological methods; molecular methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
17.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb