RAZNOLIKOST AUTOHTONIH SOJEVA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ SIRA IZ MIŠINE (CROSBI ID 384672)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Filipović, Zrinka
Skelin, Andrea
hrvatski
RAZNOLIKOST AUTOHTONIH SOJEVA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ SIRA IZ MIŠINE
Sir iz mišine je visokovrijedni autohtoni hrvatski proizvod koji se proizvodi iz sirovog ovčjeg mlijeka bez dodavanja starter kultura. Njegove specifične organoleptičke karakteristike rezultat su aktivnosti autohtone mikrobne zajednice NSLAB (Non Starter Lactic Acid Bacteria) koja prevladava tijekom njegova zrenja. Dominantnu skupinu NSLAB čine bakterije roda Enterococcus koje se smatraju odgovornim za specifičnosti njegova okusa, mirisa i teksture. Uzorkovanje Sira iz mišine provodilo se na jednom obiteljsko - poljoprivrednom gospodarstvu na području Šibensko-kninske županije. Obzirom da je ovo istraživanje nastavak prethodnih istraživanja Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta, uključivalo je uzorke DNA izolirane iz Sira iz mišine tijekom 45, 60 i 75 dana zrenja sira. Kako bi se analizirala raznolikost zajednice enterokoka tijekom kasnijih faza zrenja Sira iz mišine korištene su molekularne tehnike bazirane na PCR reakcijama. Za utvrđivanje raznolikosti sojeva, njihovo preliminarno grupiranje i odabir reprezentativnih sojeva korištena je PCR RAPD metoda, dok je za potvrdu vrste reprezentativnih izolata primijenjena multiplex PCR metoda s vrsno specifičnim početnicama. Svi izolati za koje je potvrđeno da pripadaju rodu Enterococcus u ranijim istraživanjima, RAPD metodom uspješno su reducirani u 9 različitih grupa te je izabrano 9 reprezentativnih izolata. Multiplex PCR metodom potvrđeno je da izolati pripadaju vrsti E. faecalis, što dodatno ukazuje na dominaciju ove vrste u zrelom Siru iz mišine.
Sir iz mišine; Enterococcus spp.; PCR RAPD; multiplex PCR
nije evidentirano
engleski
Diversity of indigenous strains of enterococci isolated from Cheese ina a sack
nije evidentirano
Cheese in a sack; Enterococcus spp.; PCR RAPD; multiplex PCR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
26.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb