Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 682954

POPULACIJSKA DINAMIKA SOJEVA RODA ENTEROCOCCUS U SIRU IZ MIŠINE


Stanić, Anja
POPULACIJSKA DINAMIKA SOJEVA RODA ENTEROCOCCUS U SIRU IZ MIŠINE 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
POPULACIJSKA DINAMIKA SOJEVA RODA ENTEROCOCCUS U SIRU IZ MIŠINE
(Population dynamics of Enterococcus strains in Cheese from sack)

Autori
Stanić, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2013

Stranica
42

Mentor
Andrea Skelin

Ključne riječi
Sir iz mišine; BMK; rod Enterococcus; PCR; PCR RAPD
(Cheese in a sack; LAB; genus Enterococcus; PCR; PCR RAPD)

Sažetak
Sir iz mišine je autohtoni hrvatski sir koji se proizvodi na području šibenskog zaleđa od sirovog ovčjeg mlijeka, a specifičan miris i okus dobiva tijekom zrenja u janjećoj koži (mišini). Dodatnoj specifičnosti pridonosi prirodna populacija bakterija mliječne kiseline (BMK). Toj prirodnoj populaciji pripadaju bakterije roda Enterococcus koje imaju važnu ulogu u formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava ovoga sira, osobito tijekom zrenja. Enterokoki se pojavljuju kao non-starter bakterije mliječne kiseline (NSLAB) u raznim vrstama sira. Cilj ovog rada je genotipska identifikacija enterokoka na razini roda, vrste i soja tijekom zrenja Sira iz mišine. Uzorkovanje Sira iz mišine potrebnog za istraživanje provodilo se na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu na području Šibensko-kninske županije. Uzorci sira uzorkovani su 45.-og, 60.-og i 75.-og dana zrenja. Osnovne PCR metode i njene modifikacije korištene su za preciznu genetičku karakterizaciju izolata na razini roda, vrste i soja. Primjenom RAPD-PCR metode s oligonukleotidnim početnicama M13 i P2 preliminarno su grupirani izolati enterokoka u 15 grupa unutar kojih su izabrani reprezentativni izolati. Multiplex PCR analizom uz primjenu vrsno specifičnih početnica potvrđena je pripadnost izolata enterokoka vrstama E. faecium i E. faecalis.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Sulejman Redžepović, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Andrea Skelin, (263460)