Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna (CROSBI ID 384655)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jonjić, Maja Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna / Jukić, Marko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Jonjić, Maja

Jukić, Marko

hrvatski

Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna

Pecivna svojstva brašna uvelike ovise o želatinizaciji škroba i aktivnosti enzima (α- amilaze). Amilograf daje procjenu o kvaliteti brašna i prikladnosti brašna za različite primjene, podatke o pecivnim karakteristikama brašna, služi za procjenu specijalnih vrsta brašna te pruža pomoć pri kontroli dodatka enzima u postupku proizvodnje pekarskih proizvoda. Princip metode se temelji na zagrijavanju suspenzije brašna i vode te njenom zagrijavanju. Ovisno o viskoznosti suspenzije, mjerni senzor registrira otpor koji suspenzija pruža amilografskoj miješalici. Dobiveni mjerni podaci o promjeni viskoznosti suspenzije daju informacije o kvaliteti pšenice što uvelike doprinosi evaluaciji upotrebna vrijednosti pšenice kao sirovine za preradu u mlinske proizvode za ljudsku prehranu.

želatinizacija škroba ; amilolitički enzimi ; amilograf

nije evidentirano

engleski

Wheat flour testing by amylograph

nije evidentirano

starch gelatinization ; amylolytic enzymes ; amylograph

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice