Primjena enzimskih preparata u pekarstvu (CROSBI ID 384654)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rukavina, Matej
Jukić, Marko
hrvatski
Primjena enzimskih preparata u pekarstvu
Postoji svjetski trend udaljavanja od upotrebe kemijskih aditiva prilikom obrade prehrambenih proizvoda. Kao dio ovog trenda, pekari se okreću ka enzimima kao alternativi kemakalijama. Naravno, enzimi su se tijekom povijesti koristili u pekarskoj industriji. Ipak, upotreba enzima kao sastojaka formule je relativno nova. Često, enzimi imaju zajedničke učinke kada se koriste u kombinaciji. Ovi efekti se mogu iskoristiti da bi se poboljšala i obrada i kvalitetu krajnjeg proizvoda. Jedna od glavnih prednosti enzima je da se oni smatraju pomoćnim sredstvima u obradi. Oni djeluju tijekom pripreme tijesta / smjese, kao i u ranim fazama pečenja tijesta, prije nego što se inaktivira. Kao takvi, enzimi ne moraju biti navedeni na etiketi proizvoda. Ipak, neki enzimi stabilni na toplini mogu preživjeti proces pečenja i tada se moraju deklarirati.
pekarski proizvodi ; brašno ; enzimi ; amilaza ; bolja svojstva
nije evidentirano
engleski
Enzymes in bakery products
nije evidentirano
bakery products ; flour ; enzymes ; amylase ; better properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
11.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek