Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 682922

Raznolikost prirodne populacije enterokoka u Siru iz mišine


Strizić, Dora
Raznolikost prirodne populacije enterokoka u Siru iz mišine 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Raznolikost prirodne populacije enterokoka u Siru iz mišine
(The diversity of natural population of enterococci in Cheese in a sack)

Autori
Strizić, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
42

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
Sir iz mišine; NSLAB; enterokoki; PCR; PCR RAPD
(Cheese in a sack; NSLAB; enterococci; PCR; PCR RAPD)

Sažetak
Sir iz mišine, autohtoni je hrvatski tvrdi ovčji sir koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) šibensko-kninskog područja. Njegova glavna posebnost je zrenje u janjećoj koži (mišini) te prisutnost autohtonih populacija bakterija mliječne kiseline (NSLAB) što mu daje specifična organoleptička svojstva. Unutar skupine NSLAB, dominantnu autohtonu mikrobnu populaciju čine vrste i sojevi roda Enterococcus. Njihov sastav i brojnost variraju, tako da vrste koje su dominantne u mlijeku i tijekom prvih faza zrenja nisu nužno prisutne i u zrelom siru. Zbog toga, cilj ovoga rada je utvrditi raznolikost enterokoka u uzorcima mlijeka i sira primjenom molekularno-genetičkih metoda. Provedeno je istraživanje uzorkovanja svježeg mlijeka i Sira iz mišine s jednoga obiteljskog gospodarstva, tijekom 0, 15 i 30 dana zrenja. Osnovne PCR metode i njene modifikacije korištene su za preciznu genetičku karakterizaciju izolata na razini roda, vrste i soja. Primjenom PCR (Polymerase Chain Reaction) analize s rod specifičnim početnicama utvrđena je pripadnost odabranih izolata rodu Enterococcus. Primjenom RAPD (Randomly Amplified Polymorphic DNA) metode pripadnici roda Enterococcus preliminarno su grupirani, dok su pomoću multiplex PCR metode s vrsno specifičnim početnicama utvrđene njegove dominantne vrste E. faecalis i E. faecium.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Sulejman Redžepović, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb