Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 682325

Franjo Ksaver Kuhač (1834.-1911.). Glazbena historiografija i identitet


Franjo Ksaver Kuhač (1834.-1911.). Glazbena historiografija i identitet, Zagreb: Hrvatsko muzikološko društvo, 2013 (zbornik)


Naslov
Franjo Ksaver Kuhač (1834.-1911.). Glazbena historiografija i identitet
(Franjo Ksaver Kuhač (1834-1911). Musical Historiography and Identity)

Urednik/ci
Vjera Katalinić ; Stanislav Tuksar

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Hrvatsko muzikološko društvo

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
323

ISBN
978-953-6090-48-8

Ključne riječi
Franjo Ksaver Kuhač; hrvatska glazbena historiografija; južnoslavenska glazbena historiografija; glazbeni identitet; 19. stoljeće; Hrvatska; ideologija
(Franjo Ksaver Kuhač; Croatian musical historiography; South-Slavic musical historiography; music identity; 19th century; Croatia; ideology)

Sažetak
Ova knjiga predstavlja zbornik radova s međunarodnog muzikološkog skupa „Franjo Ksaver Kuhač (1834-1911): Glazbena historiografija i identitet“, održanog u povodu stote obljetnice preminuća istaknutog pionira historijske muzikologije, etnomuzikologije i glazbene historiografije u Zagrebu. Prvo tematsko težište skupa i zbornika je artikulirano kao problematizacija poimanja, konstruiranja i pisanja glazbene historiografije kako ju je u svojem opsežnom i složenom opusu oprimjerio na slučaju hrvatske i južnoslavenske glazbene historiografije F. Ks. Kuhač. S obzirom da je Kuhač djelovao pretežno u doba „nacionalnog romantizma“, u kojem su se sličnom ili identičnom problematikom bavile i mnoge druge europske nacionalne muzikologije, bili su uključeni – uz one s temama vezanim uz Kuhača – i drugi prilozi sa sukladnim etničkim i nacionalnim temama, kao i oni koji ovu problematiku obrađuju teorijski i načelno. Pritom su bili uključeni i prilozi koji obrađuju sukladne izvaneuropske sadržaje kao i glazbeno- historiografsku problematiku u najširem rasponu od npr. srednjega vijeka do najnovijega doba. Drugo tematsko težište skupa i zbornika je artikulirano kao pitanje poimanja, stvaranja i utvrđivanja glazbenog identiteta – na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj ili nadnacionalnoj razini – koji na složen i često kontroverzan način ilustrira upravo Kuhačev primjer vlastita laviranja između hrvatskog, južnoslavenskog ili panslavenskog identiteta. Artikulirano je unutar širega tematskog okvira odnosa glazbe i identiteta, koji uključuje procese izražavanja i stvaranja identitetâ glazbom u različitim povijesnim i društvenim uvjetima i s različitim ideološkim pozadinama, s obzirom na etnicitet, većinske i manjinske zajednice, pojedince i kolektiv, spol i rod, profesiju itd.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnosti

Napomena
Zbornik se sastoji od 4 članka na hrvatskom s engleskim sažetcima i 22 članka na engleskom sa sažetcima na hrvatskomPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
213-0000000-1033 - Sređivanje i obradba glazbenih izvora u Hrvatskoj (Stanislav Tuksar, )

Ustanove
Muzička akademija, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vjera Katalinić (urednik)

Avatar Url Stanislav Tuksar (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Franjo Ksaver Kuhač (1834.-1911.). Glazbena historiografija i identitet, Zagreb: Hrvatsko muzikološko društvo, 2013 (zbornik)
Vjera Katalinić & Stanislav Tuksar (ur.) (2013) Franjo Ksaver Kuhač (1834.-1911.). Glazbena historiografija i identitet. Zagreb, Hrvatsko muzikološko društvo.
@book{book, year = {2013}, pages = {323}, keywords = {Franjo Ksaver Kuha\v{c}, Croatian musical historiography, South-Slavic musical historiography, music identity, 19th century, Croatia, ideology}, isbn = {978-953-6090-48-8}, title = {Franjo Ksaver Kuha\v{c} (1834-1911). Musical Historiography and Identity}, keyword = {Franjo Ksaver Kuha\v{c}, Croatian musical historiography, South-Slavic musical historiography, music identity, 19th century, Croatia, ideology}, publisher = {Hrvatsko muzikolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb} }