Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Progresivna okluzivna cerebralna arteriopatija u djece. (CROSBI ID 607712)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Đuranović, Vlasta ; Mejaški Bošnjak, Vlatka ; Lujić, Lucija ; Krakar, Goran ; Gojmerac, Tomislav ; Đaković, Ivana Progresivna okluzivna cerebralna arteriopatija u djece. // 42. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju i sastanak Sekcije za bolesti metabolizma Hrvatskog pedijatrijskog društva s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 7. prosinca 2013. Program i zbornik radova.. Zagreb, 2013. str. 16-x

Podaci o odgovornosti

Đuranović, Vlasta ; Mejaški Bošnjak, Vlatka ; Lujić, Lucija ; Krakar, Goran ; Gojmerac, Tomislav ; Đaković, Ivana

hrvatski

Progresivna okluzivna cerebralna arteriopatija u djece.

Progresivna okluzivna cerebrovaskularna arteriopatija (Moyamoya bolest/ sindrom) , sve se češće registrira u djece kao uzrok ishemijskog moždanog udara. Ako se na vrijeme ne liječi, može dovesti do teških trajnih neuroloških oštećenja. Karakterizirana je progresivnim suženjem (i konačno, okluzijom) terminalnog dijela unutarnje karotidne arterije i proksimalnih dijelova srednje i prednje moždane arterije, s posljedičnim stvaranjem kolateralne cirkulacije u području talamusa i bazalnih ganglija. Krvne žile koje predstavljaju kolateralni protok u područjima hipoperfuzije mozga distalno od mjesta stenoze, na DSA izgledaju poput „ dima cigarete“ , što se na japanskom zove „moyamoya“. Najveća incidencija bolesti nađena je u Japanu. U ovom radu, prikazat ćemo 6 bolesnika, koji su u različitoj životnoj dobi i s različitom kliničkom slikom, primljeni u našu Kliniku, a kod svih je obradom dokazana progresivna okluzivna cerebrovaskularna arteriopatija (Moyamoya bolest/ sindrom). Kod pet od šest bolesnika je učinjena neurokiruška revaskularizacija s promjenljivim ishodom. Naša najmlađa bolesnica je imala izrazito progresivan tijek bolesti s razvojem tetrapareze, epilepsije, sljepoće, motorne afazije i disfagije. Ostali bolesnici imali su bolji ishod. Važno je na vrijeme postaviti dijagnozu i time spriječiti teška trajna neurološka oštećenja.

progresivna okluzivna cerebralna arteriopatija; djeca

nije evidentirano

engleski

Progressive occlusive cerebral arteriopathy in children.

nije evidentirano

progressive occlusive cerebral arteriopathy; children

nije evidentirano

Podaci o prilogu

16-x.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

42. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju i sastanak Sekcije za bolesti metabolizma Hrvatskog pedijatrijskog društva s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 7. prosinca 2013. Program i zbornik radova.

Zagreb:

Podaci o skupu

42. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju i sastanak Sekcije za bolesti metabolizma Hrvatskog pedijatrijskog društva s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 7. prosinca 2013.

poster

07.12.2013-07.12.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti