Utjecaj temperature spaljivanja i temperature izluživanja na kemijska svojstva efluenata pepela različitih biomasa (CROSBI ID 384572)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
RIZVAN, Zrinka
Rožić, Mirela
Vukoje, Marina
hrvatski
Utjecaj temperature spaljivanja i temperature izluživanja na kemijska svojstva efluenata pepela različitih biomasa
U radu je ispitano izluživanje pepela biomasa: trave i ljuska kikirikija s destiliranom vodom ižarenih na tri različite temperature (250, 500 i 815 oC). Na osnovu ispitivanja alkaliteta efluenata zaključeno je da su u efluentima prisutni OH- i CO32- ioni. Alkaliteti i pH vrijednosti efluenata kikirikija veći su u odnosu na efluente trave. U svim efluentima najveće su koncentracije kalijevih iona. Porastom temperature žarenja koncentracije Ca i Mg u efluentima se smanjuju dok koncentracije Na i K uglavnom rastu. Isti učinak na izluživanje ima i porast temperature izluživanja. Prosječni sadržaj alkalnih i zemnoalkalnih iona u efluentima veći je u efluentima kikirikija
Biomasa; pepeli; efluenati
nije evidentirano
engleski
Effect of incineration and leaching temperature on chemical properties of different biomass ashes efluents
nije evidentirano
Biomass; ashes; efluents
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
18.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet
Zagreb