Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj regulatora rasta i gnojidbe dušikom na polijeganje i prinos sjemena talijanskog ljulja (Lolium multiflorum Lam.) (CROSBI ID 384565)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovačević, Martina Utjecaj regulatora rasta i gnojidbe dušikom na polijeganje i prinos sjemena talijanskog ljulja (Lolium multiflorum Lam.) / Svečnjak, Zlatko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Martina

Svečnjak, Zlatko

hrvatski

Utjecaj regulatora rasta i gnojidbe dušikom na polijeganje i prinos sjemena talijanskog ljulja (Lolium multiflorum Lam.)

U Hrvatskoj do sada nisu provedena sustavna istraživanja o proizvodnji sjemena talijanskog ljulja (Lolium multiflorum Lam.), važne krmne kulture iz porodice trava. Strana istraživanja, ali i iskustva domaćih proizvođača upućuju da je polijeganje usjeva jedan od glavnih problema u namjenskoj tehnologiji proizvodnje sjemena. Gnojidba dušikom je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na prinos sjemena, ali i na negativnu pojavu polijeganja u usjevu. Dosadašnja istraživanja ukazuju da primjena regulatora rasta može smanjiti visinu stabljike i intenzitet polijeganja. Stoga je glavni cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj gnojidbe dušikom i primjene regulatora rasta na najvažnija agronomska i gospodarska svojstva talijanskog ljulja. Poljski pokus proveden je tijekom jedne vegetacijske sezone (2011/2012) na pokušalištu Maksimir Zavoda za specijalnu proizvodnju bilja Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Gnojidba dušikom je imala četiri razine (0, 60, 120 i 180 kg/ha), a regulator rasta dvije razine (Moddus EC 250 primijenjen u punom vlatanju u dozi od 1, 0 l/ha i netretirana kontrola). Prosječan prinos sjemena sa 14% vode iznosio je 1.652 kg/ha, a sadržaj vode u sjemenu u žetvi 40, 5%. Niža stabljika, manje polijeganje i povećani broj cvjetova u klasu nakon primjene regulatora rasta značajno su povećali prinos sjemena u odnosu na netretiranu kontrolu. Na svim razinama gnojidbe dobiveni su značajno viši prinosi sjemena u odnosu na negnojene parcele i to većim dijelom zbog povećanog broja klasova, te manjim dijelom uslijed teže mase 1000 sjemenki i neznatno većeg broja cvjetova u klasiću. Prinosi sjemena pri gnojidbi dušikom sa 120 i 180 kg/ha bili su neznatno veći od onih dobivenih primjenom 60 kg/ha. Povećanje prinosa sjemena pri višim razinama gnojidbe dušikom vjerojatno je ograničeno polijeganjem za koje je utvrđeno da je bilo to veće što je bila veća razina gnojidbe.

talijanski ljulj; regulator rasta; gnojidba dušikom; polijeganje; komponente prinosa; prinos zrna.

nije evidentirano

engleski

The effect of plant regulator and nitrogen fertilization on seed yield of Italian ryegrass

nije evidentirano

Italian ryegrass; plant growth regulator; nitrogen fertilization; lodging; yield components; seed yield.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

26.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)