Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 681746

Kršnjavi kao oblikovatelj nacionalnog identiteta


Prelog, Petar
Kršnjavi kao oblikovatelj nacionalnog identiteta // Znanstveni skup Iso Kršnjavi - veliki utemeljitelj. Knjiga sažetaka. / Matijević, Zlatko ; Kraševac, Irena ; Mance, Ivana (ur.).
Zagreb: Insitut za povijest umjetnosti, Hrvatski institut za povijest, 2012. str. 50-50 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kršnjavi kao oblikovatelj nacionalnog identiteta

Autori
Prelog, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveni skup Iso Kršnjavi - veliki utemeljitelj. Knjiga sažetaka. / Matijević, Zlatko ; Kraševac, Irena ; Mance, Ivana - Zagreb : Insitut za povijest umjetnosti, Hrvatski institut za povijest, 2012, 50-50

ISBN
987-953-7840-14-3

Skup
Znanstveni skup Iso Kršnjavi - veliki utemeljitelj

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21-23.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Iso Kršnjavi; nacionalni identitet
(Iso Kršnjavi; national identity)

Sažetak
U posljednjem desetljeću 19. i prvim godinama 20. stoljeća kultura i umjetnost u Srednjoj Europi postali su mjestom intrigantnog susreta povijesnih implikacija, političkih konotacija i nacionalnih težnji. Tako se u vremenu početka opće dezintegracije multinacionalne Austro-Ugarske Monarhije iznova pojavljuje potreba za izgradnjom stabilnih nacionalnih kultura, kakve su na zapadu kontinenta već postojale. U tom se kompleksu kulturne i nacionalne obnove odnos umjetnosti i nacionalnog identiteta pojavio kao ključan faktor, a pitanje stvaranja umjetnosti s nacionalnim obilježjima nametnulo se kao cilj od prvenstvene važnosti. Iako se cjelokupno razgranato djelovanje Ise Kršnjavija kao glavnog nositelja kulturne obnove u Hrvatskoj krajem 19. stoljeća nedvojbeno može sagledavati upravo kroz prizmu odnosa umjetnosti i nacionalnog identieta, u ovome će se izlaganju pozornost posvetiti pojedinim aspektima njegova rada koji su za osnovi cilj imali oblikovanje nacionalnog identiteta djelima likovne umjetnosti. U tom će se kontekstu analizirati projekt obnove i ukrašavanja palače vladina Odjela za bogoštovlje i nastavu u Zagrebu te prepoznati iznimna slojevitost Kršnjavijeve strategije. Nadalje, razomotrit će se njegova uloga u identitetskim prijeporima oko izložbe Hrvatskog salona 1898. kao prijelomne točke u procesu geneze hrvatske moderne umjetnosti. Također, posvetit će se pozornost Kršnjavijevoj ideji o „narodnom stilu“ u arhitekturi i umjetničkom obrtu kao važnome dijelu njegove strategije oblikovanja nacionalnog identiteta. Naposljetku, pružit će se i sažeta usporedba s Ljubom Babićem kojemu je, kao i Kršnjaviju, ideja o potrebi davanja prinosa nacionalnom identitetu upravo djelima likovne umjetnosti predstavljala jedno od presudnih obilježja cjelokupnog djelovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
020-0202687-2702 - Modernost, modernizam i postmodernizam u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća (Ljiljana Kolešnik, )

Ustanove
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Petar Prelog, (226672)