Uvođenje „novih“ vrsta ljekovitog bilja u poljoprivrednu proizvodnju (CROSBI ID 384442)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lovrenčić, Nikolina
Kolak, Ivan
Grdiša, Martina
hrvatski
Uvođenje „novih“ vrsta ljekovitog bilja u poljoprivrednu proizvodnju
Sve veći interes suvremenog čovjeka za prirodne izvore hrane i lijeka, pružaju sve veću mogućnost upotrebe ljekovitog bilja u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Međutim, neprestano se teži pronalasku novih izvora, odnosno sirovina koje bi se mogle koristiti u navedenim industrijama. Pored tradicionalnih ljekovitih biljnih vrsta u Hrvatskoj sve veću popularnost i zanimanje javlja se za drugim vrstama, kao što su goji (Lycium barbarum L.), đumbir (Zingiber officinale Roscoe), stevija (Stevia rebaudiana Bertoni), aronija (Aronia arbutifolia /L./ Pers.), graviola (Annona muricata L.) i dr. U ovom preglednom radu detaljno su opisana biološka, kemijska i ljekovita svojstva navedenih biljnih vrsta, kao i tehnologija proizvodnje i prerade. Stoga ovaj diplomski rad predstavljati izvor podataka od iznimne važnosti za buduća planiranja razvitka i širenja proizvodnje kao i korištenje preparata na bazi navedenih vrsta u Hrvatskoj.
Annona muricata L.; aronija; Aronia melanocarpa L.; đumbir; Lycium barbarum L.; goji; graviola; nove biljne vrste; poljoprivredna proizvodnja; stevija; Stevia rebaudiana Bertoni; supernamirnice; Zingiber officinale Roscoe.
nije evidentirano
engleski
Introduction of "new" medicinal plant species in agricultural production
nije evidentirano
agricultural technology; Annona muricata L.; Aronia; Aronia melanocarpa L.; Black chokeberry; Chinese wolfberry; Ginger; Goji berry; Lycium barbarum L.; new plant species; Soursop; Stevia; Stevia rebaudiana Bertoni; Zingiber officinale Roscoe.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
61
16.12.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb