Antioksidativna svojstva liofiliziranog ekstrakta ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L.) (CROSBI ID 384294)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tkalčević, Maja
Blažeković, Biljana
hrvatski
Antioksidativna svojstva liofiliziranog ekstrakta ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L.)
U okviru ovog rada istražena su antioksidativna svojstva ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L., Ericaceae) koja samoniklo raste u Hrvatskoj. S ciljem standardizacije istraživanog liofiliziranog vodeno-etanolnog ekstrakta, provedena je fitokemijska analiza i određen sadržaj ukupnih flavonoida (0, 12%), fenolnih kiselina (0, 63%) i antocijana (1, 25%). Antioksidativna aktivnost ekstrakta ploda borovnice određena je primjenom pet spektrofotometrijskih metoda te uspoređena s djelovanjem referentnih antioksidansa. Utvrđeno je da liofilizirani ekstrakt ploda borovnice posjeduje sposobnost hvatanja slobodnih DPPH radikala, NO radikala, reaktivnog kisikovog spoja H2O2 kao i sposobnost redukcije iona željeza (III) te mu je određen ukupni antioksidativni kapacitet. Dobiveni rezultati doprinose znanstvenim spoznajama o bioaktivnim sastavnicama borovnice i njenoj biološkoj aktivnosti.
borovnica; Vaccinium myrtillus L.; ekstrakt ploda; antioksidativna aktivnost; antocijani
nije evidentirano
engleski
Antioxidant properties of lyophilized bilberry (Vaccinium myrtillus L.) fruit extract
nije evidentirano
bilberry; Vaccinium myrtillus L.; fruit extract; antioxidant activity; antocyans
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
27.06.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb