Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 679960

Pravopis i tradicija: teorijsko-metodološki pristup jednome normativnom načelu u suvremenoj hrvatskoj pravopisnoj normi i praksi


Matešić, Mihaela
Pravopis i tradicija: teorijsko-metodološki pristup jednome normativnom načelu u suvremenoj hrvatskoj pravopisnoj normi i praksi // Riječki filološki dani, zbornik radova 9 / Stolac, Diana (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2014. str. 551-562 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Pravopis i tradicija: teorijsko-metodološki pristup jednome normativnom načelu u suvremenoj hrvatskoj pravopisnoj normi i praksi
(Orthography and tradition: theoretical and methodological approach to one of the normative principles in the croatian standard language)

Autori
Matešić, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Riječki filološki dani, zbornik radova 9 / Stolac, Diana - Rijeka : Filozofski fakultet u Rijeci, 2014, 551-562

ISBN
978-953-7975-04-3

Skup
Riječki filološki dani 9

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 22-24.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Pravopis; jezična norma; pravopisna norma; tradicija
(Orthography; language norms; orthographic rules; tradition)

Sažetak
Načelo poštovanja tradicije i kontinuiteta među temeljnim je načelima jezičnoga propisivanja kojima su se kroz suvremenu povijest hrvatskoga jezika vodili mnogi njegovi proučavatelji i normativisti, počesto čak i oni čiji je pristup normiranju u određenim razdobljima razvoja hrvatskoga standardnog jezika bio više ili manje revolucionaran. Zanimljivo je promotriti kako se načelo poštovanja tradicije shvaćalo i primjenjivalo na pravopisnome planu hrvatskoga jezika – planu koji ima dugu povijest (tradiciju) normiranja i baštini također dug niz priručnika u kojima je kodificirana njegova norma. U radu će se ponuditi metodologija utvrđivanja „tradicionalnoga“ u pravopisnoj normi (i praksi), objasniti oblici koje načelo tradicije može imati, a na temelju svega navedenog nastojat će se utvrditi uloga, važnost i mjesto načela tradicije u pravopisnome normiranju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0000000-3384 - Hrvatski pravopisno-pravogovorni priručnik (Josip Silić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Mihaela Matešić, (226220)