Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 679950

Europski kontekst hrvatskog pučkog pobožnog pjesništva kvarnerskog prostora


Banov, Estela
Europski kontekst hrvatskog pučkog pobožnog pjesništva kvarnerskog prostora // Drugi hrvatski slavistički kongres : zbornik radova, knjiga 2 / Sesar, Dubravka, Vidović Bolt, Dubravka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko filološko društvo, 2001. str. 67-72 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Europski kontekst hrvatskog pučkog pobožnog pjesništva kvarnerskog prostora
(European context of Croatian pious folk poetry of Kvarner area)

Autori
Banov, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Drugi hrvatski slavistički kongres : zbornik radova, knjiga 2 / Sesar, Dubravka, Vidović Bolt, Dubravka - Zagreb : Hrvatsko filološko društvo, 2001, 67-72

ISBN
953-175-112-9

Skup
Drugi hrvatski slavistički kongres

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14-18.09.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Književne tradicije ; pučko pobožno pjesništvo ; Kvarner.
(Literary traditions ; pious folk poetry ; Kvarner.)

Sažetak
Na kvarnerskom je prostoru stoljećima bio u opticaju širok repertoar pučkih pobožnih pjesama od kojih je znatan dio očuvan u zapisima. Od najranijeg su vremena tekstovi pučkih pobožnih pjesama koje nisu bile izravno integrirane u liturgiju u svim dijelovima Europe pjevani narodnim jezikom, pa je i u nas još u 12. stoljeću u Zadru zabilježeno postojanje takvih tekstova. Različiti društveni i povijesni procesi uvjetovali su kontakte sjevernojadranske zone s drugim mediteranskim krajevima, ali i s kontinentalnim prostorom Europe što se očitovalo u cirkulaciji napjeva, ali i u migracijama stihovnih formi, prevođenjima i adaptacijama tekstova te crkulaciji internacionalnih tematsko-motivskih kompleksa i toposa. Na temelju postojećih zapisa tekstova hrvatskih pučkih pobožnih pjesama očuvanih u rukopisima, tiskanim pjesmaricama i još živoj predaji valja analizirati prisutnost tradicije latinskog pobožnog pjesništva, ali i europske pučke tradicije putujućih pjevača (golijarda - vaganata) te lirike s područja Provanse i trubadurskih stihova talijanskih, francuskih i španjolskih izvođača, bilo da su ovi utjecaji dolazili izravno preko crkvenih sadržaja, bilo da su bili posredovani lirikom svjetovne tematike na narodnom jeziku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, KnjiževnostPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009022

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)