Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 679927

Milan Rešetar i tradicijski folklorni teatar u Dubrovniku


Banov-Depope, Estela
Milan Rešetar i tradicijski folklorni teatar u Dubrovniku // "Zbornik o Milanu Rešetaru - književnom kritičaru i filologu": zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, Beč, 25. rujna 2004., Dubrovnik 1. – 2. listopada 2004. / Maštrović, Tihomil (ur.).
Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2005. str. 281-294 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Milan Rešetar i tradicijski folklorni teatar u Dubrovniku
(Milan Rešetar and traditional folk theater in Dubrovnik)

Autori
Banov-Depope, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
"Zbornik o Milanu Rešetaru - književnom kritičaru i filologu": zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, Beč, 25. rujna 2004., Dubrovnik 1. – 2. listopada 2004. / Maštrović, Tihomil - Zagreb : Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2005, 281-294

ISBN
953-6682-57-5

Skup
Međunarodni znanstveni skup o Milanu Rešetaru

Mjesto i datum
Beč, Austrija, Dubrovnik, Hrvatska, 25.09.-02.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Milan Rešetar; pučka drama; folklorno kazalište; renesansa.
(Milan Rešetar; folk drama; folk theater; Renaissance.)

Sažetak
Milan Rešetar autor je niza rasprava o dramskoj književnosti u starom Dubrovniku. Baveći se dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog stoljeća izvedbenim kontekstom autorskih drama, u svojim je radovima obrađivao i problematiku pučke teatrologije. Tako je potakao proučavanje suodnosa između dramske književnosti i tradicijskog folklornog dramskog izričaja. U Rešetarovu se opusu posebno izdvajaju dva članka koja se bave dubrovačkom poviješću i problematiziraju povijesna ishodišta i društveni kontekst prikazivanja drame u razdoblju renesanse: studija Stari dubrovački teatar objavljena 1923. u Narodnoj starini te kraći prilog Dubrovačka “Turica” tiskan u Zborniku za narodni život i običaje Južnih Slavena gdje navodi dokumente Malog vijeća s početka 15. stoljeća koji spominju Turicu kao dio ondašnje pokladne tradicije te istražuje etimologiju izraza. U radu će se nastojati smjestiti ove Rešetarove rasprave u kontekst ranijih i kasnijih studija o tradicijskim pokladnim dramskim igrama koje su u Dubrovniku izvođene uz svečanost sv. Vlaha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)