Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 679921

Ivan Milčetić o koledarskim pjesmama i običajima


Banov, Estela
Ivan Milčetić o koledarskim pjesmama i običajima // “Zbornik o Ivanu Milčetiću - književnom povjesničaru, filologu i etnologu” : zbornik radova sa znanstvenog skupa / Maštrović, Tihomil (ur.).
Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu ; Matica hrvatska Varaždin, 2002. str. 309-317 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ivan Milčetić o koledarskim pjesmama i običajima
(Ivan Milčetić on carolling songs and customs)

Autori
Banov, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
“Zbornik o Ivanu Milčetiću - književnom povjesničaru, filologu i etnologu” : zbornik radova sa znanstvenog skupa / Maštrović, Tihomil - Zagreb : Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu ; Matica hrvatska Varaždin, 2002, 309-317

ISBN
953-6682-34-6

Skup
Znanstveni skup o Ivanu Milčetiću

Mjesto i datum
Varaždin, Malinska, Hrvatska, 19-20.04.2001.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ivan Milčetić; koleda; obredni kontekst; tradicijska kultura; folkloristika.
(Ivan Milčetić; carolling songs; ritual context; traditional culture; folklore.)

Sažetak
U raspravi pod naslovom "Koleda u Južnih Slavena. Na osnovi istoričkih vijesti, narodnih pjesama i običaja našega vremena." objavljenoj u Zborniku za narodni život i običaje Južnih Slavena 1917. Ivan Milčetić sabrao je rezultate svojih istraživanja i opažanja započetih još u mladosti te produženih tijekom nekoliko desetljeća. Ovo se Milčetićevo znanstveno istraživanje nastoji uklopiti u kontekst autorova života i djelovanja te sagledati u slijedu ranijih znanstvenih pristupa ovom kulturnom fenomenu i kao poticaj za neka kasnija istraživanja. Milčetićeva studija sadrži niz historijskih podataka i suvremenih zapisa koledarskih pjesama s terena. Na kraju opširnog i pomnog opisa dostupnih podataka Milčetić je dodao filološka opažanja o formalnim karakteristkama koledarskih pjesama, kraću kulturološku analizu fenomena naslojavanja različitih kulturnih tradicija i sintetički pregled dotadašnjih spoznaja o koledi iz pera poznatijih slavista. Slijedeći antropološku struju europske folklorističke misli temeljenu na teoriji Roberta Tylora o prežicima (survivals), Ivan Milčetić se kritički osvrnuo na mitološku jednostranost starijih romantičarskih idealizacija. Ovaj istraživač u koledarskim pjesmama i običajima vidi prežitak iz drevnih vremena te zapise uklapa kako u (južno)slavenski, tako i u širi europski kontekst tradicija prisutnih na prostoru nekadašnjeg Rimskog carstva prateći pritom prožimanja pretkršćanskih antičkih vjerovanja iz grčko-rimskih izvora (dionizijske svečanosti, saturnalije) s kasnijim kršćanskim naslojavanjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)