Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 679764

Vila u ''Vili Slovinki'' Jurja Barakovića


Potočnjak, Saša
Vila u ''Vili Slovinki'' Jurja Barakovića // Zadarska smotra: časopis za kulturu, znanost i umjetnost, LXII (2013), 3; 39-57 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Vila u ''Vili Slovinki'' Jurja Barakovića
(The Fairy in the ''Vila Slovinka'' by Juraj Baraković)

Autori
Potočnjak, Saša

Izvornik
Zadarska smotra: časopis za kulturu, znanost i umjetnost (1330-4577) LXII (2013), 3; 39-57

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Vila Slovinka; Juraj Baraković; 17. stoljeće
(Vila Slovinka; Juraj Baraković; 17th Century Literature)

Sažetak
''Vila Slovinka'' je najvažnije i najkompleksnije Barakovićevo djelo, koje valja promatrati s obzirom na njezinu versifikacijsku kompleksnost, žanrovsku i stilsku pripadnost, a posebno s obzirom na starost i podrijetlo pojedinih motivsko-tematskih elemenata, povezanih s tradicijama starijima od 17. stoljeća. Fabula Vile Slovinke izgrađuje se oko četiri lika koja imaju različite funkcije, a najvažniji su likovi Pisnik i Vila. No, sva četiri lika u određenom trenutku epske naracije preuzimaju funkciju pripovjedača što znači odmak od klasičnoga modela epskoga pripovijedanja. U ovome se radu analizira izgradnja lika i funkcija same Vile Slovinke. Mijenjajući svoje uloge, od Vile kao književnoga djela, odnosno lika lijepe žene-sugovornice do opisivačice-očevica i pripovjedačice, Vila je uvijek angažirana i to u kontekstu protureformacijskih ideja 17. stoljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija

Napomena
Bez recenzijePOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-2263053-0901 - Franjevačka književna i književnojezična baština Istre i kvarnerskoga područja (Ines Srdoč-Konestra, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Saša Potočnjak, (302424)