PREFERENCIJE U ISHRANI RIBOM U REPUBLICI HRVATSKOJ SA POSEBNIM OBZIROM NA RIBU IZ UZGOJA (CROSBI ID 384190)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Franičević, Vlasta
Katavić, Ivan
hrvatski
PREFERENCIJE U ISHRANI RIBOM U REPUBLICI HRVATSKOJ SA POSEBNIM OBZIROM NA RIBU IZ UZGOJA
U ovom radu analizira se odnos potrošača s četiri zemljopisna područja RH (obalna središta Primorja i Istre, obalna središta Dalmacije, kontinentalna središta istočne Hrvatske i kontinentalno sjedište Zagreb) prema ribi kao namirnici. Posebno se analizira odnos potrošača prema ribi podrijetlom iz uzgoja. Raspravlja se utjecaj zemljopisne pripadnosti, dobi, stupnja obrazovanja i socijalnog statusa potrošača na učestalost konzumacije ribe i posebno na odnos prema ribi podrijetlom iz uzgoja. Zaključuje se koji su najvažniji čimbenici (cijena, dostupnost, način ponude, kvaliteta, vrsta proizvoda i sl.) koji utječu na potrošnju ribe iz ulova i ribe iz uzgoja. Analiziraju se razlozi postojećih predrasuda potrošača prema ribi podrijetlom iz uzgoja. Predlažu se mjere za promociju ribe podrijetlom iz uzgoja, uzimajući u obzir specifičnosti u odnosu na zemljopisnu pripadnost potrošača. Raspravljaju se mjere koje je potrebno poduzeti u smislu edukacije potrošača i načina prezentacije i ponude ribe na tržištu u svrhu povećanja potrošnje ribe kao prehrambenog proizvoda, sa posebnim osvrtom na ribu podrijetlom iz uzgoja.
riba iz uzgoja; preferencije potrošača; demografske karakteristike potrošača; povećanje potrošnje ribe ;
nije evidentirano
engleski
CROATIAN FISH CONSUMER PREFERENCES WITH SPECIFIC FOCUS ON FISH ORIGINATED FROM AQUACULTURE
nije evidentirano
aquaculture products; consumer preferences; consumer demographic characteristics; fish consumption increase ;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
172
26.04.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu; Sveučilište u Dubrovniku
Split