Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina (CROSBI ID 384142)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lekić, Antonela
Vidaček, Sanja
hrvatski
Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina
Cilj ovog rada je bio utvrditi ovisnost električnih parametara tkiva fileta brancina (Dicentrarchus labrax) o promjeni temperature i tipu elektroda.impedancija(|Z|) i fazni kut(φ) su mjereni s dvije vrste elektroda, na dvadeset i sedam frekvencija u rasponu 100 Hz – 1 MHz. Rezultati su ukazali na primjenu elektroda s većim brojem igala jer se njihovom upotrebom pri višim frekvencijama smanjio utjecaj anizotropnosti na vrijednosti faznog kuta. Utjecaj temperature promatran je tijekom ciklusa dvostrukog smrzavanja i odmrzavanja fileta. Električna mjerenja izvršena su igličastim elektrodama spojenim serijski. Dobivene su jednadžbe za svježi, jedan put smrznuti i dva puta smrznuti i odmrznuti uzorak pri frekvencijama od 5 kHz, 50 kHz, 500 kHz i 960 kHz. Utvrđeno je da se vrijednosti faznog kuta nisu mijenjale s promjenom temperature uzorka. Fazni kut se pokazao stabilnijim parametrom za procjenu promjena na smrznutom ribljem tkivu jer ne ovisi o temperaturi, a pri višim frekvencijama i upotrebom pravilne elektrode ne ovisi niti o smjeru mišićnih vlakana.
brancin (Dicentrarchus labrax); smrzavanje; impedancija; fazni kut
nije evidentirano
engleski
Influence of impedance measurements on the temperature and type of electrodes during the freezing of the sea bass fillets
nije evidentirano
sea bass (Dicentrarchus labrax); freezing; phase angle; impedance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
19.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb