Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vodne turbine i pumpe, vjetroturbine (CROSBI ID 741450)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Pilić-Rabadan, Ljiljana Vodne turbine i pumpe, vjetroturbine / Pilić-Rabadan, Ljiljana (ur.). Split: Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje - Split, 1999. 376..

Podaci o odgovornosti

Pilić-Rabadan, Ljiljana

Pilić-Rabadan, Ljiljana

hrvatski

Vodne turbine i pumpe, vjetroturbine

Suvremeno koncipiranje energetskih sustava prioritetno uključuje energetske izvore kojih pretvorba u tražene oblike manje ugrožava okolinu i atmosferu. To su u prvom redu obnovljivi izvori energije voda i vjetar koje razvijene zemlje koriste u mješovitim elektroenergetskim sustavima planirajući dalje korištenje do razine njihove raspoloživosti na vlastitom području. Tako Europska unija računa sa svojih 50 TWh vodnih energetskih potencijala za izgradnju malih hidroelektrana a razinu izgradnje vjetroelektrana planira podići na kapacitet koji će proizvoditi 8% od ukupnih potreba električne energije. Hrvatska je prihvatila suvremeni pristup u koncepciji Strategije energetskog razvitka kojom se nudi korištenje preostalih vodnih potencijala na godišnjoj razini od 580 GWh samo iz malih hidroelektrana. U spomenutoj strategiji istražene su makrolokacije za vjetroelektrane iz kojih bi se moglo godišnje dobiti oko 606 GWh električne energije. Vodne i vjetroturbine, pogonske motore električnih generatora za rad u elektranama mješovitog elektroenergetskog sustava treba izabrati uz uvjet optimalne pretvorbe raspoloživog energetskog potencijala vode, odnosno vjetra na izabranoj lokaciji. Pumpe, reverzibilni strojevi koriste se turbinama u energetskim sustavima i vodnom gospodarstvu za potrebe gradova i poljodjelstva. Sadržaj ove knjige pruža temeljne spoznaje o vodnim turbinama i pumpama kao i vjetroturbinama. Način na koji je pisana pristupačan je mnogim korisnicima, posebno studentima strojarstva, inženjerima i drugim sudionicima razvoja izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i vođenja energetskih i pumpnih sustava. Poglavlje 11. pokazuje sustavni pristup izbora lokacija i vjetroturbina a poglavlje 12. najnovija dostignuća u vjetroenergetici.

turbostrojevi; vodne turbine; pumpe; vjetroturbine; ekspertni sustav

nije evidentirano

engleski

Hydro turbines and pumps, wind turbines

nije evidentirano

turbomachines; hydro tubines; pumps; wind turbines; expert system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Split: Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje - Split

376

1999.

nije evidentirano

objavljeno

953-6114-35-6

Povezanost rada

Strojarstvo