Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae (CROSBI ID 384060)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kukić, Nikolina
Stanzer, Damir
hrvatski
Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae
Istraživan je utjecaj različitih koncentracija mangan-sulfata u melasnoj i saharoznoj podlozi na proizvodnju etanola i prirast kvaščeve biomase kvasca S. cerevisiae tijekom 24 sata. Fermentacije su provedene u semiaerobnim uvjetima (na tresilici), sa i bez dodatka mangan-sulfata u podlogu. Ioni mangana u količini dodanog mangan-sulfata do 30 mg/L pokazali su pozitivan utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije na saharoznoj podlozi u semiaerobnim uvjetima, dok su veće koncentracije navedene soli djelovale inhibicijski. Koncentracije mangan-sulfata do 300 mg/L u melasnoj podlozi nisu uzrokovale znatne promjene u kinetici alkoholne fermentacije. Također je utvrđeno da brzina akumulacije iona mangana u biomasu ovisi o soju kvasca i aerobnosti procesa. Najveća brzina akumulacije primjećena je u početnim fazama staničnog rasta. Akumulirana količina mangana je bila veća u statičkim i semiaerobnim uvjetima nego u aerobnim uvjetima.
kvasac Saccharomyce cerevisiae; alkoholna fermentacija; mangan; mikroelementi
nije evidentirano
engleski
The impact of MnSO4 x H2O on kinetics of alcohol fermentation and accumulation of manganese in biomass of yeast Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
yeast Saccharomyces cerevisiae; alcoholic fermentation; manganese; microelements
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
19.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb