Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 678077

Tragovi starih vjerovanja u kršćanstvu ranoga srednjeg vijeka


Milošević, Ante
Tragovi starih vjerovanja u kršćanstvu ranoga srednjeg vijeka. Dubrovnik - Split: Omega engineering d.o.o. Dubrovnik Centar Studia Mediterranea pri Filozofskom fakultetu u Splitu, 2013 (monografija)


CROSBI ID: 678077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tragovi starih vjerovanja u kršćanstvu ranoga srednjeg vijeka
(Traces of Ancient Beliefs in Early Medieval Christianity)

Autori
Milošević, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Omega engineering d.o.o. Dubrovnik Centar Studia Mediterranea pri Filozofskom fakultetu u Splitu

Grad
Dubrovnik - Split

Godina
2013

Stranica
240

ISBN
978-953-55335-5-9

Ključne riječi
Rani srednji vijek; predrkšćanske vjere; kršćanstvo
(Early Medieval; Ancient Beliefs; Christianity)

Sažetak
U nekoliko zadnjih desetljeća, različite grane znanosti, poglavito filologija s analizom starih obrednih tekstova, toponomastička istraživanja i komparativno proučavanje usmenih predaja u folklornoj tradiciji različitih naroda, doprinijele su bitnim novim spoznajama o starim vjerovanjima i bogovima koji su štovani diljem Europe, u vrijeme prije nego li se kršćanstvo proširilo u sve njene kutke. Tragovi predkršćanskih religija zabilježeni su i u srednjovjekovnoj književnosti, a sačuvani su jer ih se dugo vremena (pogrešno) shvaćalo i tumačilo u skladu s kršćanskim naukom. Ti podatsci današnjim povjesničarima religije, pak, otvaraju nove vidike, omogućavaju novi interes za mitologiju i napose za nov i drugačiji način razumijevanja srednjeg vijeka. Na takvim osnovama u ovoj knjizi ponovo se raspravljaju i neki materijalni ostatci u Hrvatskoj koji su odavna poznati i koji su do danas sačuvani, no, do sada su drugačije su objašnjavani - i kronološki i ikonografski. U tome su važna dva ključna artefakta iz Dalmacije ; konjanički reljef iz Žrnovnice pokraj Splita i brončani pozlaćeni ”križić” iz groblja ranoga srednjega vijeka u Ninu. U ovoj knjizi nastojimo još i pokazati da to ujedno nisu i jedini spomenici koji imaju refleksije sličnoga mitskoga sadržaja na kojemu se mogla zasnivati pretkršćanska obrednost praslavenskoga, a ponekad i predslavenskoga poganstva. U cijelini, svi ti primjeri dio su problema i pitanjâ koja još treba istraživati pri čemu ova rasprava nastoji tek ukazati na te pojave i možda potaknuti njihovo daljnje proučavanje. Ipak, ukoliko se iznešene razmišljanja i ovdje ponuđeni odgovori na otvorena pitanja pokažu prihvatljivim, onda je izvan svake dvojbe da bi ih, zbog njihovih likovnih osobina i zanimljiva ikonografskoga sadržaja, trebalo postaviti vrlo visoko na ljestvici ranosrednjovjekovnih spomenika u Hrvatskoj. Reljef iz Žrnovnice, uz to, svakako je značajan i za todobnu umjetnost Europe, posebno za onaj njen segment koji je relevantan za prostrani slavenski svijet u kojemu do danas, koliko je poznato, nije ostala sačuvana ni jedna slika koja na tako narativan način pokušava predočiti stalni mitološki boj dvaju božanstava koja stoje u vrhu staroga slavenskog Panteona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arheologija

Napomena
Knjiga je dvojezična: hrvatski + engleski.POVEZANOST RADA


Projekti:
244-1300623-0815 - Hippus - Cetina (Milošević, Ante, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Ante Milošević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milošević, Ante
Tragovi starih vjerovanja u kršćanstvu ranoga srednjeg vijeka. Dubrovnik - Split: Omega engineering d.o.o. Dubrovnik Centar Studia Mediterranea pri Filozofskom fakultetu u Splitu, 2013 (monografija)
Milošević, A. (2013) Tragovi starih vjerovanja u kršćanstvu ranoga srednjeg vijeka. Dubrovnik - Split, Omega engineering d.o.o. Dubrovnik Centar Studia Mediterranea pri Filozofskom fakultetu u Splitu.
@book{book, author = {Milo\v{s}evi\'{c}, Ante}, year = {2013}, pages = {240}, keywords = {Rani srednji vijek, predrk\v{s}\'{c}anske vjere, kr\v{s}\'{c}anstvo}, isbn = {978-953-55335-5-9}, title = {Tragovi starih vjerovanja u kr\v{s}\'{c}anstvu ranoga srednjeg vijeka}, keyword = {Rani srednji vijek, predrk\v{s}\'{c}anske vjere, kr\v{s}\'{c}anstvo}, publisher = {Omega engineering d.o.o. Dubrovnik Centar Studia Mediterranea pri Filozofskom fakultetu u Splitu}, publisherplace = {Dubrovnik - Split} }
@book{book, author = {Milo\v{s}evi\'{c}, Ante}, year = {2013}, pages = {240}, keywords = {Early Medieval, Ancient Beliefs, Christianity}, isbn = {978-953-55335-5-9}, title = {Traces of Ancient Beliefs in Early Medieval Christianity}, keyword = {Early Medieval, Ancient Beliefs, Christianity}, publisher = {Omega engineering d.o.o. Dubrovnik Centar Studia Mediterranea pri Filozofskom fakultetu u Splitu}, publisherplace = {Dubrovnik - Split} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font