Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 678034

Cerebralna paraliza i pridružena neurorazvojna odstupanja u djece s kortikalnom disgenezom


Šimić Klarić, Andrea; Kolundžić, Zdravko; Mejaški Bošnjak, Vlatka
Cerebralna paraliza i pridružena neurorazvojna odstupanja u djece s kortikalnom disgenezom // 42. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju i sastanak Sekcije za bolesti metabolizma Hrvatskog pedijatrijskog društva s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 7. prosinca 2013. Program i zbornik radova.
Zagreb, 2013. str. 22-23 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Cerebralna paraliza i pridružena neurorazvojna odstupanja u djece s kortikalnom disgenezom
(Cerebral Palsy and associated neurodevelopmental disorders in children with cortical dysgenesis)

Autori
Šimić Klarić, Andrea ; Kolundžić, Zdravko ; Mejaški Bošnjak, Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
42. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju i sastanak Sekcije za bolesti metabolizma Hrvatskog pedijatrijskog društva s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 7. prosinca 2013. Program i zbornik radova. / - Zagreb, 2013, 22-23

Skup
42. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju i sastanak Sekcije za bolesti metabolizma Hrvatskog pedijatrijskog društva s međunarodnim sudjelovanjem, Zagreb, 7. prosinca 2013.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Cerebralna paraliza; kortikalna disgeneza
(Cerebral palsy; cortical dysgenesis)

Sažetak
Kortikalna disgeneza predstavlja spektar anomalija mozga koje uključuju poremećaj razvoja moždane kore nastao zbog poremećaja migracije neurona. Povezana je s neurorazvojnim odstupanjima kao što su epilepsija, mentalna retardacija, cerebralna paraliza i pridružena neurorazvojna odstupanja. Prikazujemo dva dječaka s cerebralnom paralizom i pridruženim neurorazvojnim odstupanjima uslijed kortikalne disgeneze. Prvi pacijent je dječak u dobi od 5 godina s neupadljivom obiteljskom i urednom perinatalnom anamnezom. U dobi od 6 mjeseci upućen je radi lijevostranog hemiparetskog razvoja. U elektroencefalogramu (EEG) uočeno je žarište desno frontalno, a na magnetskoj rezonanci (MR) mozga vidljiva je anomalija razvoja moždane kore u smislu operkulum sindroma desno. Provodi se fizikalna terapija i logopedski tretman radi artikulacijskih poteškoća. Dosad nije imao konvulzije. Drugi pacijent je dječak koji razvija lijevostrani hemiparetski razvoj od dojenačkog doba. Rođen je u 33. tjednu gestacije, a imao je i perinatalnu infekciju. Zbog povišenog IgG na citomegalovirus, učinjen je PCR u urinu i serumu koji je bio pozitivan, ali bez indikacija za terapiju ganciklovirom. U dobi od 3 godine dječak pokazuje bilateralni spastični obrazac cerebralne paralize. U EEG-u se registriraju šiljci preko desne hemisfere s tendencijom sekundarnoj generalizaciji. Na MR mozga vidljiv je poremećaj migracije neurona u smislu pahigirije obostrano. Kod dječaka se provode vježbe medicinske gimnastike, radna terapija, a i u logopedskom je tretmanu zbog usporenog govorno-jezičnog razvoja. Dosad nije imao konvulzije, a nalaz EEG-a je nepromijenjen. Neurorazvojni ishod naših pacijenata s kortikalnom disgenezom obilježavaju cerebralna paraliza s pridruženim neurorazvojnim odstupanjima, poremećajem jezičnog razvoja, te rizikom za pojavu epilepije (žarišno promijenjen EEG). Kortikalnu disgenezu stoga treba uzeti u obzir kao mogući uzrok cerebralne paralize, a dijagnozu je moguće postaviti samo magnetskom rezonancom mozga.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
072-1081870-0025 - Neurorazvojni ishod djece s intrauterinim zastojem rasta i/ili hipoksijom (Vlatka Mejaški-Bošnjak, )

Ustanove
Zdravstveno veleučilište, Zagreb,
Opća županijska bolnica Požega