Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677565

Osiguranje kvalitete kod gamaspektrometrijskih mjerenja uzoraka zraka


Petrinec, Branko; Šoštarić, Marko; Babić, Dinko; Senčar, Jasminka
Osiguranje kvalitete kod gamaspektrometrijskih mjerenja uzoraka zraka // Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog znanstveno-stručnog skupa "Zaštita zraka´13" / Šega, Krešimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko udruženje za zaštitu zraka, 2013. str. 78-79 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Osiguranje kvalitete kod gamaspektrometrijskih mjerenja uzoraka zraka
(Quality assurance in gamma-ray spectrometry on air samples)

Autori
Petrinec, Branko ; Šoštarić, Marko ; Babić, Dinko ; Senčar, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog znanstveno-stručnog skupa "Zaštita zraka´13" / Šega, Krešimir - Zagreb : Hrvatsko udruženje za zaštitu zraka, 2013, 78-79

Skup
Osmi hrvatski znanstveno-strućni skup "zaštita zraka ´13"

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 9. - 14.9.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Gamaspektrometrijska mjerenja; korekcijski faktori; promjena protoka; 7Be; 131I
(Gamma-ray spectrometry; correction factors; flow-rate change; 7Be; 131I)

Sažetak
U Jedinici za zaštitu od zračenja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada od 1962. godine provodi se program praćenja radioaktivnosti životne okoline. U sklopu toga programa provode se gamaspektrometrijska mjerenja uzoraka zraka uzorkovanih na uzorkivaču zraka velikog volumena (High Volume Sampler ASS-500). Određivanje radionuklida u zraku provodi se visokorezolucijskom gamaspektrometrijom, akreditiranom metodom prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Određuju se fisijski (umjetni, antropogeni) radionuklidi kao i oni prirodni, terestrijalnog i kozmogenog porijekla. Kalibracija energije i efikasnosti gamaspektrometra učinjena je uz pomoć kalibracijskih izvora (standarda) Češkog metrološkog instituta koji pokrivaju energiju između 40 i 2500 keV. Doziranje standarda (kapanje) provodi se ravnomjerno po filteru za zrak koji se pakira u geometriju mjerenja korištenoj u kalibraciji efikasnosti gamaspektrometrijskih detektora. Na taj se način izbjegava dodatna korekcija na geometriju mjerenja kao i na atenuaciju. Uzorak zraka se sakuplja propumpavanjem zraka kroz celulozni filter. Kod radionuklida s vremenom poluraspada u danima (npr. 131I, 7Be) potrebno je izračunati korekcijske faktore za koncentracije aktivnosti. Korekcijski faktori radioaktivnog raspada (korekcija) se mogu podijeliti u tri glavne kategorije, a to su: korekcija tijekom uzorkovanja, korekcija između kraja uzorkovanja i početka mjerenja i korekcija tijekom mjerenja. U izračun koncentracije aktivnosti treba uračunati i utjecaj promjene protoka i to posebice kod radionuklida čije je vrijeme poluraspada usporedivo s vremenom uzorkovanja. Promjena protoka u našem sustavu linearno pada s vremenom. Za 131I utjecaj promjene protoka na izračun koncentracije aktivnosti iznosi čak do 30%, dok je isti za 7Be do 5%.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Fizika, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
022-0222882-2335 - RADIOAKTIVNOST OKOLIŠA I ZAŠTITA OD ZRAČENJA (Gordana Marović, )
022-0222882-2823 - Radioekologija Jadranskoga mora i priobalja (Zdenko Franić, )

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb