USPOREDBA AKUTNIH UČINAKA CRNOG VINA, PIVA I VOTKE NA HIPEROKSIJOM INDUCIRANI OKSIDACIJSKI STRES I SMANJENJE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKE STIJENKE U ZDRAVIH ISPITANIKA (CROSBI ID 383964)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Krnić, Mladen
Vuković, Jonatan
hrvatski
USPOREDBA AKUTNIH UČINAKA CRNOG VINA, PIVA I VOTKE NA HIPEROKSIJOM INDUCIRANI OKSIDACIJSKI STRES I SMANJENJE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKE STIJENKE U ZDRAVIH ISPITANIKA
Cilj studije: Utvrditi i usporediti akutne učinke različitih alkoholnih pića na kisikom inducirani porast plazmatskih markera oksidativnog stresa i arterijske elastičnosti kod zdravih pojedinaca Zaključak: Sva tri alkoholna pića osigurala su sličnu razinu zaštite od kisikom induciranog smanjenja arterijske elastičnosti, vjerojatno preko centralnih vazodilatacijskih učinaka samog alkohola, ali je samo crno vino pokazalo zaštitni učinak od kisikom induciranog oksidativnog stresa.
vino; pivo; arterijska elastičnost
nije evidentirano
engleski
Comparison of acute effects of red wine, beer and vodka against hyperoxia-induced oxidative stress and increase in arterial stiffness in healthy humans
nije evidentirano
wine; beer; arterial stiffness
nije evidentirano
Podaci o izdanju
135
15.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Splitu
Split