Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677445

USPOREDBA AKUTNIH UČINAKA CRNOG VINA, PIVA I VOTKE NA HIPEROKSIJOM INDUCIRANI OKSIDACIJSKI STRES I SMANJENJE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKE STIJENKE U ZDRAVIH ISPITANIKA


Krnić, Mladen
USPOREDBA AKUTNIH UČINAKA CRNOG VINA, PIVA I VOTKE NA HIPEROKSIJOM INDUCIRANI OKSIDACIJSKI STRES I SMANJENJE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKE STIJENKE U ZDRAVIH ISPITANIKA 2012., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Split


Naslov
USPOREDBA AKUTNIH UČINAKA CRNOG VINA, PIVA I VOTKE NA HIPEROKSIJOM INDUCIRANI OKSIDACIJSKI STRES I SMANJENJE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKE STIJENKE U ZDRAVIH ISPITANIKA
(Comparison of acute effects of red wine, beer and vodka against hyperoxia-induced oxidative stress and increase in arterial stiffness in healthy humans)

Autori
Krnić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
15.06

Godina
2012

Stranica
135

Mentor
Vuković, Jonatan

Ključne riječi
Vino; pivo; arterijska elastičnost
(Wine; beer; arterial stiffness)

Sažetak
Cilj studije: Utvrditi i usporediti akutne učinke različitih alkoholnih pića na kisikom inducirani porast plazmatskih markera oksidativnog stresa i arterijske elastičnosti kod zdravih pojedinaca Zaključak: Sva tri alkoholna pića osigurala su sličnu razinu zaštite od kisikom induciranog smanjenja arterijske elastičnosti, vjerojatno preko centralnih vazodilatacijskih učinaka samog alkohola, ali je samo crno vino pokazalo zaštitni učinak od kisikom induciranog oksidativnog stresa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
216-2160547-0537 - Kardiovaskularni učinci vina i njegovih sastojaka (Mladen Boban, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Split