Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 334055)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Maletić, Edi
Mirošević, Nikola
Mirošević, Nikola
hrvatski
Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.)
Od samih početaka cijepljenja i stvaranja novih podloga nastoje se spoznati njihova svojstava i odnos s epibiontom. Pored promjena u bujnosti, fenološkim karakteristikama i prinosu, u posljednje se vrijeme veliki značaj pridaje i stupnju ishranjenosti, odnosno razini biogenih elemenata u biljci, što posredno i neposredno utječe na kakvoću grožđa i vina. Stoga je cilj ovih istraživanja bio utvrditi promjene u karakteristikama cv. Chardonnay bijeli, jedne od najpoznatijih svjetskih sorti, koje su nastale kao posljedica uzgoja na različitim podlogama. Pokus je postavljen po metodi potpuno slučajnog rasporeda u četiri ponavljanja, a varijante su bile četiri podloge, predstavnici različitih grupa američko-američkih i europsko-američkih križanaca. Istraživanja su provedena u Kutjevačkom vinogorju na položaju Vetovo, u periodu 1992-1998 godine. Sukladno postavljenom cilju istraživanja primijenjene su odgovarajuće ampelografske i kemijsko- analitičke metode. Rezultati istraživanja su pokazali da su podloge utjecale na početak pojedinih fenofaza cv. Chardonnay, a nisu na morfološka svojstva i mehanički sastav grozda i bobica. Jednako tako su utvrđene statistički opravdane razlike u bujnosti, dok pri istraživanju elemenata rodnosti one nisu bile signifikantne. Posebna pozornost obraćena je na istraživanja razine hraniva u listu i moštu, te na kakvoću mošta pokusnih varijanti, očitovane su visoke razlike u primanju većine biogenih elemenata a najbolje ih je apsorbirala podloga Fercal. Autor je posebnu pozornost obratio na kiselinski sastav dobivenih mošteva, te moguću vezu između sadržaja nekih kationa i najvažnijih kiselina grožđa. Dobivene su statistički opravdane razlike u sadržaju pojedinih kiselina, ali nije utvrđena pozitivna koleracija sa sadržajem K i Ca. Kakvoća vina dobivenih mikrovinifikacijom odgovarala je svojstvima kultivara i ekološkim uvjetima, no nisu očitovane razlike između pokusnih varijanti u fizikalno- kemijskim i organoleptičnim karakteristikama.
Podloge; vinova loza; ishrana; cv. Chardonnay
nije evidentirano
engleski
Influence of different rootstocks on cv. Chardonnay characteristics (Vitis vinifera L.)
nije evidentirano
Rootstocks; grapevine; nutrition; cv. Chardonnay
nije evidentirano
Podaci o izdanju
119
23.06.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb