Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.) (CROSBI ID 334055)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Maletić, Edi Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.) / Mirošević, Nikola (mentor); Mirošević, Nikola (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 1999

Podaci o odgovornosti

Maletić, Edi

Mirošević, Nikola

Mirošević, Nikola

hrvatski

Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.)

Od samih početaka cijepljenja i stvaranja novih podloga nastoje se spoznati njihova svojstava i odnos s epibiontom. Pored promjena u bujnosti, fenološkim karakteristikama i prinosu, u posljednje se vrijeme veliki značaj pridaje i stupnju ishranjenosti, odnosno razini biogenih elemenata u biljci, što posredno i neposredno utječe na kakvoću grožđa i vina. Stoga je cilj ovih istraživanja bio utvrditi promjene u karakteristikama cv. Chardonnay bijeli, jedne od najpoznatijih svjetskih sorti, koje su nastale kao posljedica uzgoja na različitim podlogama. Pokus je postavljen po metodi potpuno slučajnog rasporeda u četiri ponavljanja, a varijante su bile četiri podloge, predstavnici različitih grupa američko-američkih i europsko-američkih križanaca. Istraživanja su provedena u Kutjevačkom vinogorju na položaju Vetovo, u periodu 1992-1998 godine. Sukladno postavljenom cilju istraživanja primijenjene su odgovarajuće ampelografske i kemijsko- analitičke metode. Rezultati istraživanja su pokazali da su podloge utjecale na početak pojedinih fenofaza cv. Chardonnay, a nisu na morfološka svojstva i mehanički sastav grozda i bobica. Jednako tako su utvrđene statistički opravdane razlike u bujnosti, dok pri istraživanju elemenata rodnosti one nisu bile signifikantne. Posebna pozornost obraćena je na istraživanja razine hraniva u listu i moštu, te na kakvoću mošta pokusnih varijanti, očitovane su visoke razlike u primanju većine biogenih elemenata a najbolje ih je apsorbirala podloga Fercal. Autor je posebnu pozornost obratio na kiselinski sastav dobivenih mošteva, te moguću vezu između sadržaja nekih kationa i najvažnijih kiselina grožđa. Dobivene su statistički opravdane razlike u sadržaju pojedinih kiselina, ali nije utvrđena pozitivna koleracija sa sadržajem K i Ca. Kakvoća vina dobivenih mikrovinifikacijom odgovarala je svojstvima kultivara i ekološkim uvjetima, no nisu očitovane razlike između pokusnih varijanti u fizikalno- kemijskim i organoleptičnim karakteristikama.

Podloge; vinova loza; ishrana; cv. Chardonnay

nije evidentirano

engleski

Influence of different rootstocks on cv. Chardonnay characteristics (Vitis vinifera L.)

nije evidentirano

Rootstocks; grapevine; nutrition; cv. Chardonnay

nije evidentirano

Podaci o izdanju

119

23.06.1999.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)