Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677387

Procjena kakvoće prehrane mediteranskim indeksom prehrane i povezanost sa statusom homocisteina, folata i vitamina B12 u žena


Višekruna, Ivona
Procjena kakvoće prehrane mediteranskim indeksom prehrane i povezanost sa statusom homocisteina, folata i vitamina B12 u žena 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena kakvoće prehrane mediteranskim indeksom prehrane i povezanost sa statusom homocisteina, folata i vitamina B12 u žena
(Diet quality assessment determined by Mediterranean Diet Quality Index and correlation with homocysteine, folate and vitamin B12 level in women)

Autori
Višekruna, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2013

Stranica
80

Mentor
Colić Barić, Irena

Neposredni voditelj
Rumbak, Ivana

Ključne riječi
MDQI; homocistein; vitamini B skupine; menopauzalni status
(MDQI; homocysteine; B vitamins; menopausal status)

Sažetak
Mediteranska prehrana predstavlja prehrambeni obrazac više zemalja mediteranskog područja, a mediteranski prehrambeni indeks (MDQI) je jedan od najboljih indeksa za procjenu kakvoće mediteranske prehrane. Primarni cilj ovog rada bio je procijeniti kakvoću prehrane žena pomoću MDQI-ja, te ustanoviti povezanost MDQI-ja sa statusom homocisteina i određenih vitamina B skupine u krvi. Istraživanje je provedeno na 237 ispitanica (96 reproduktivne dobi, te 141 postmenopauzalnog razdoblja). U istraživanju su korištene dijetetičke (24-satno prisjećanje i MDQI), antropometrijske, biokemijske i statističke metode. Ukupan MDQI se većinom kreće od 8 do 10 bodova što čini srednje lošu prehranu ispitanica. Postoji statistički značajna razlika u vrijednostima parametara unosa žitarica u ovisnosti o menopauzalnom statusu gdje su žene postmenopauzalnog razdoblja imale veći stupanj konzumacije od žena fertilnog razdoblja. Utvrđeno je da nema statistički značajne razlike u vrijednostima ukupnog MDQI-ja ovisno o dobrom ili lošem ststusu krvnih parametara ispitanica ovog istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb