Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677371

Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije


Fontana, Vedrana
Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije
(Evaluation of nutritional value and glycaemic index of breakfast in younger adult female population)

Autori
Fontana, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
67

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Prehrambene navike; studentice; zajutrak; glikemijski indeks; mješani obrok
(Food behavior; female students; breakfast; glycaemic index; mixed meal)

Sažetak
Redovito konzumiranje zajutarka adekvatne hranjive vrijednosti ima pozitivan utjecaj na učenje, raspoloženje, ponašanje, indeks tjelesne mase i doprinosi ukupnoj kvaliteti prehrane. Preskakanje zajutarka često je, osobito u mlađih odraslih žena stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti hranjivu vrijednost zajutarka u studentica (n=84, dobi 18-24 godina) i utvrditi glikemijski indeks (GI) dva tradicionalna i dva netradicionalna zajutraka prema propisanom protokolu kod zdravih mlađih odraslih ispitanika (n=10, dobi 20-28 godina). Rezultati su pokazali kako zajutrak svakodnevno konzumira 54, 4 % studentica. Energetska vrijednost prosječnog zajutraka iznosila je 395 kcal, s energetskim udjelom bjelančevina 16, 7 %, ugljikohidrata 59, 4 % i masti 26, 1 %. Opisani zajutarci su podjeljeni u pet kategorija ovisno o odabiru hrane. Studentice najčešće konzumiraju različite vrste žitarica za zajutrak (56, 4 %). Utvrđeno je kako studentice koje konzumiraju za zajutrak hranu životinjskog podrijetla imaju najvišu vrijednost indeksa tjelesne mase (p = 0, 017). Vrijednosti GI tradicionalnih (69 % i 83 %) i netradicionalnih zajutaraka (67 % i 72 %) relativno su visoke. Niže vrijednosti glikemijskog indeksa utvrđene su u zajutarcima koji su sadržavali veći energetski udio masti, stoga procjena kakvoće zajutarka mora se zasnivati na procjeni cjelokupnog nutritivnog profila obroka, a ne samo na jednom od parametara, u ovom slučaju glikemijskog indeksa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb