Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677188

Stabilnost uroda i kvalitete zrna pivarskog ječma


Maršić, Ivana
Stabilnost uroda i kvalitete zrna pivarskog ječma 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek


Naslov
Stabilnost uroda i kvalitete zrna pivarskog ječma
(Stability of kernel yield and quality in malting barley)

Autori
Maršić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.01

Godina
2014

Stranica
39

Mentor
Guberac, Vlado

Neposredni voditelj
Marić, Sonja

Ključne riječi
Ječam; urod; bjelančevina; škrob; LSD test; masa 1000 zrna; lokacija; vegetacijska godina.
(Barley; grain; protein; starch; LSD test; 1000 grain weight; location; vegetation years.)

Sažetak
Tijekom vegetacijskih godina 2008./2009. i 2009./2010. u uvjetima istočne Slavonije ispitivan je utjecaj različitih agroekoloških uvjeta na stabilnost komponenti uroda pivarskog ječma te na sadržaj bjelančevina i škroba u zrnu. Bitan čimbenik je i utjecaj vanjskih činitelja na agronomska svojstva pet sorti ozimog ječma iz oplemenjivačkih programa zastupljenih u proizvodnji. Utvrđene se statistički visoko opravdane razlike (P<0, 001) za lokaciju Osijek u 2009./2010. vegetacijskoj godini za urod, Novu Gradišku u 2008./2009. vegetacijsku godinu za urod i udio škroba u zrnu te za lokaciju Tovarnik u 2009./2010. vegetacijskoj godini za udio škroba u zrnu. Statistički opravdane razlike (P<0, 005) su bile na lokalitetu Osijek 2009./2010. vegetacijske godine za udio škroba u zrnu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0730718-0259 - Genotip i stresni učinci u proizvodnji i kvaliteti sjemena pšenice i ječma (Vlado Guberac, )
079-0730718-0268 - Identifikacija germplazme pšenice SSR markerima (Sonja Marić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju

Maršić, Ivana
Stabilnost uroda i kvalitete zrna pivarskog ječma 2014., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek
Maršić, I. (2014) 'Stabilnost uroda i kvalitete zrna pivarskog ječma', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mar\v{s}i\'{c}, I.}, year = {2014}, pages = {39}, keywords = {barley, grain, protein, starch, LSD test, 1000 grain weight, location, vegetation years.}, title = {Stability of kernel yield and quality in malting barley}, keyword = {barley, grain, protein, starch, LSD test, 1000 grain weight, location, vegetation years.}, publisherplace = {Osijek} }