Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677104

Ethnics groups in Zagreb's Gradec in the late middle ages


Škreblin, Bruno
Ethnics groups in Zagreb's Gradec in the late middle ages // Review of Croatian history, 9 (2013), 25-59 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni, znanstveni)


Naslov
Ethnics groups in Zagreb's Gradec in the late middle ages

Autori
Škreblin, Bruno

Izvornik
Review of Croatian history (1845-4380) 9 (2013); 25-59

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni, znanstveni

Ključne riječi
Medieval Zagreb; ethnic structure

Sažetak
U kasnosrednjovjekovnom Gradecu među Slavenima u značajnom broju bili su prisutni i Latini (Talijani), Nijemci, i Mađari, a bilo je i nešto malo židovskih doseljenika. Glavne četiri jezične skupine od 1377. do 1436 upravljale su i gradskom upravom na principu pariteta, na način da je sudac svake godine bio iz druge etničke skupine, a broj vijećnika i prisežnika bio je ravnomjerno raspoređen po jeziku. Sama jezična podjela nije dolazila do izražaju u gradskoj svakodnevici i česte su bile rodbinske, poslovne i prijateljske veze između pripadnika različitih jezika, zbog čega se smatra da je dobar dio građana govorio ili razumio pripadnike druge jezične skupine i da su jezici u govornoj komunikaciji bili u paralelnoj upotrebi. Takve podjele gradske uprave zatičemo i u Žilini, Budimu, Klužu i Višegradu, no one su uvijek između dviju jezičnih skupina dok se na Gradecu ravnomjerno izmjenjuju četiri.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190610-0590 - Grad hrvatskog srednjovjekovlja: društvene strukture, topografija, urbani život (Irena Benyovsky Latin, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Bruno Škreblin, (317333)