Varijabilnost gluteninskih lokusa hrvatske germplazme pšenice (CROSBI ID 202039)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Rukavina, Ivana ; Marić, Sonja ; Guberac, Vlado ; Čupić, Tihomir ; Tepper, Cornelia
hrvatski
Varijabilnost gluteninskih lokusa hrvatske germplazme pšenice
Gluteninski lokusi korišteni su za procjenu varijabilnosti 50 sorti heksaploidne ozime pšenice porijeklom iz pet hrvatskih oplemenjivačkih centara. Primijenjena je poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) u prisutnosti natrijeva dodecil sulfata (SDS-sodium dodecyl sulphate) za utvrđivanje visokomolekularnih glutenina (HMWGS). Broj alela po lokusu kretao se od 3, na Glu-A1, do 5, na Glu-B1 i Glu-D1, te je prosječni broj alela iznosio 4, 33. Najveća genetska različitost utvrđena je na lokusu Glu-B1 . Najčešća odjedinica na lokusu Glu-A1 bila je 2* (56%). Na lokusu Glu- B1 najzastupljenija je bila kombinacija odjedinica 7+8 s 40% te na lokusu Glu-D1 5+10 sa 68%. U spitivanju su definirane i visokokvalitetne sorte s najvećim brojem Glu–bodova. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju omogućuju daljni razvoj ciljanih oplemenjivačkih programa za podizanje kvalitete ozime pšenice i formiranje sorti poboljšivača.
pšenica ; varijabilnost ; glutenini ; SDS PAGE
nije evidentirano
engleski
Glutenin loci variability of Croatian wheat germplasm
Gluteninski lokusi korišteni su za procjenu varijabilnosti 50 sorti heksaploidne ozime pšenice porijeklom iz pet hrvatskih oplemenjivačkih centara. Primijenjena je poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) u prisutnosti natrijeva dodecil sulfata (SDS-sodium dodecyl sulphate) za utvrđivanje visokomolekularnih glutenina (HMWGS). Broj alela po lokusu kretao se od 3, na Glu-A1, do 5, na Glu-B1 i Glu-D1, te je prosječni broj alela iznosio 4, 33. Najveća genetska različitost utvrđena je na lokusu Glu-B1 . Najčešća odjedinica na lokusu Glu-A1 bila je 2* (56%). Na lokusu Glu- B1 najzastupljenija je bila kombinacija odjedinica 7+8 s 40% te na lokusu Glu-D1 5+10 sa 68%. U spitivanju su definirane i visokokvalitetne sorte s najvećim brojem Glu–bodova. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju omogućuju daljni razvoj ciljanih oplemenjivačkih programa za podizanje kvalitete ozime pšenice i formiranje sorti poboljšivača.
wheat ; variability ; glutenins ; SDS PAGE
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)