Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Varijabilnost gluteninskih lokusa hrvatske germplazme pšenice (CROSBI ID 202039)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Rukavina, Ivana ; Marić, Sonja ; Guberac, Vlado ; Čupić, Tihomir ; Tepper, Cornelia Glutenin loci variability of Croatian wheat germplasm / Varijabilnost gluteninskih lokusa hrvatske germplazme pšenice // Poljoprivreda (Osijek), 18 (2012), 2; 30-35

Podaci o odgovornosti

Rukavina, Ivana ; Marić, Sonja ; Guberac, Vlado ; Čupić, Tihomir ; Tepper, Cornelia

hrvatski

Varijabilnost gluteninskih lokusa hrvatske germplazme pšenice

Gluteninski lokusi korišteni su za procjenu varijabilnosti 50 sorti heksaploidne ozime pšenice porijeklom iz pet hrvatskih oplemenjivačkih centara. Primijenjena je poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) u prisutnosti natrijeva dodecil sulfata (SDS-sodium dodecyl sulphate) za utvrđivanje visokomolekularnih glutenina (HMWGS). Broj alela po lokusu kretao se od 3, na Glu-A1, do 5, na Glu-B1 i Glu-D1, te je prosječni broj alela iznosio 4, 33. Najveća genetska različitost utvrđena je na lokusu Glu-B1 . Najčešća odjedinica na lokusu Glu-A1 bila je 2* (56%). Na lokusu Glu- B1 najzastupljenija je bila kombinacija odjedinica 7+8 s 40% te na lokusu Glu-D1 5+10 sa 68%. U spitivanju su definirane i visokokvalitetne sorte s najvećim brojem Glu–bodova. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju omogućuju daljni razvoj ciljanih oplemenjivačkih programa za podizanje kvalitete ozime pšenice i formiranje sorti poboljšivača.

pšenica ; varijabilnost ; glutenini ; SDS PAGE

nije evidentirano

engleski

Glutenin loci variability of Croatian wheat germplasm

Gluteninski lokusi korišteni su za procjenu varijabilnosti 50 sorti heksaploidne ozime pšenice porijeklom iz pet hrvatskih oplemenjivačkih centara. Primijenjena je poliakrilamid gel elektroforeza (PAGE) u prisutnosti natrijeva dodecil sulfata (SDS-sodium dodecyl sulphate) za utvrđivanje visokomolekularnih glutenina (HMWGS). Broj alela po lokusu kretao se od 3, na Glu-A1, do 5, na Glu-B1 i Glu-D1, te je prosječni broj alela iznosio 4, 33. Najveća genetska različitost utvrđena je na lokusu Glu-B1 . Najčešća odjedinica na lokusu Glu-A1 bila je 2* (56%). Na lokusu Glu- B1 najzastupljenija je bila kombinacija odjedinica 7+8 s 40% te na lokusu Glu-D1 5+10 sa 68%. U spitivanju su definirane i visokokvalitetne sorte s najvećim brojem Glu–bodova. Rezultati dobiveni u ovom istraživanju omogućuju daljni razvoj ciljanih oplemenjivačkih programa za podizanje kvalitete ozime pšenice i formiranje sorti poboljšivača.

wheat ; variability ; glutenins ; SDS PAGE

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18 (2)

2012.

30-35

objavljeno

1330-7142

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice
Indeksiranost