Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677047

Hrvatski model gospodarskog rasta: Dosezi i ograničenja


Vedriš, Mladen; Šimić, Ružica
Hrvatski model gospodarskog rasta: Dosezi i ograničenja // Ekonomija, 18 (2011), 2; 377-401 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Hrvatski model gospodarskog rasta: Dosezi i ograničenja
(Croatian Model of Economic Growth: Achievements and Limitations)

Autori
Vedriš, Mladen ; Šimić, Ružica

Izvornik
Ekonomija (1330-0636) 18 (2011), 2; 377-401

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
gospodarski rast; nacionalna ekonomija; ostvarenja i ograničenja; globalna kriza; vanjsko zaduživanje; industrijska politika; ekonomska politika
(economic growth; national economy; industrial policy; economic policy)

Sažetak
Bilanca i interakcija ukupnih događanja na globalnoj i nacionalnoj sceni unutar protekla dva desetljeda, u bitnom su odredili i događaje na ekonomskom planu za Republiku Hrvatsku. Dominantno pozicioniranje i strukturiranje ekonomske politike i ekonomskih događanja kao alata ostvarivanja često i pretežno kratkoročnih političkih ciljeva, uzrokovalo je distorzije na ukupnom razvojnom kapacitetu nacije, a konzekventno tome i u ukupnim postignudima tog razdoblja. Koncepcija ostvarivanja značajnijih stopa gospodarskog rasta vezano uz oslonac na porast vanjskog zaduživanja, građana, države i poslovnog sektora, poglavito za finalnu potrošnju i podmirivanje deficita države, te istovremeno sustavno zanemarivanje poticanja industrijskog sektora i izvozne komponente, znatno limitira potencijale za bududi razvoj. Danas, i još značajnije, u uvjetima produženog trajanja globalne krize, to postaje i dodatno kompleksna situacija koja ne omoguduje jednostavna rješenja. Što učiniti, kako se pozicionirati unutar EU i globalno u idudem kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju, bitni su izazovi za ukupnu nacionalnu politiku, a u tom kontekstu i neposredno i ekonomsku politiku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
067-0000000-3375 - Strategija razvoja imidža Republike Hrvatske u procesu pridruživanja EU (Đurđana Ozretić Došen, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Vedriš, Mladen; Šimić, Ružica
Hrvatski model gospodarskog rasta: Dosezi i ograničenja // Ekonomija, 18 (2011), 2; 377-401 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Vedriš, M. & Šimić, R. (2011) Hrvatski model gospodarskog rasta: Dosezi i ograničenja. Ekonomija, 18 (2), 377-401.
@article{article, year = {2011}, pages = {377-401}, keywords = {economic growth, national economy, industrial policy, economic policy}, journal = {Ekonomija}, volume = {18}, number = {2}, issn = {1330-0636}, title = {Croatian Model of Economic Growth: Achievements and Limitations}, keyword = {economic growth, national economy, industrial policy, economic policy} }