Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 676828

Analiza dinamike rasta, promjena metabolizma i proteinskog statusa tijekom dugotrajnog uzgoja sojeva bakterije Lactobacillus plantarum


Milić, Marija
Analiza dinamike rasta, promjena metabolizma i proteinskog statusa tijekom dugotrajnog uzgoja sojeva bakterije Lactobacillus plantarum 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Analiza dinamike rasta, promjena metabolizma i proteinskog statusa tijekom dugotrajnog uzgoja sojeva bakterije Lactobacillus plantarum
(Analysis of the growth dynamics, metabolism changes and protein status during long-term cultivation of Lactobacillus plantarum bacterial strains)

Autori
Milić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.11

Godina
2012

Stranica
57

Mentor
Bačun-Družina Višnja

Ključne riječi
Lactobacillus plantarum; produžena stacionarna faza rasta; organske kiseline; ukupni stanični proteini; antibiotička rezistencija
(Lactic acid bacteria; prolonged stationary growth phase species; organic acids; total cellular proteins; antibiotic resistance)

Sažetak
Mikroorganizami koji rastu u prirodi izloženi su brojnim nepovoljnim fizičkim i kemijskim uvjetima pri čemu su izloženi različitim oblicima stresa. Prilagodba na nove uvjete generacije sojeva ovisi o genomskoj raznolikosti bakterija. U ovom radu nepovoljni uvjeti okoliša u kojima bakterije rastu postignuti su šaržnim uzgojem sedam različitih sojeva Lactobacillus plantarum do produžene stacionarne faze rasta. Tijekom dužeg perioda rasta zabilježen je pad broja živih stanica u hranjivoj podlozi (MRS podloga), dok je u siromašnoj podlozi (MML podloga) zabilježen rast u tri ispitivana soja i tijekom dvadeset i pet dana. Rezultati su pokazali da bakterije mliječne kiseline prilagođavaju svoj metabolizam na uvjete u kojima se nalaze, a tijekom dugotrajnog rasta zabilježen je pad koncentracije mliječne kiseline. S obzirom na različitu starost različitih sojeva uočene su i promjene u sastavu ukupnih proteina, kao i promjena rezistencije na antibiotike. Uočen je izostanak osjetljivosti na nalidiksinsku kiselinu u svih sojeva, dok je na ostale ispitivane antibiotke zabilježena različita osjetljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0583444-3466 - Stresom izazvana raznolikost i evolucija mješovitih bakterijskih kultura (Višnja Bačun-Družina, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marija Milić, (336742)