Nutrigenomika i individualna prehrana (CROSBI ID 606763)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Bačun-Družina, Višnja ; Bašić, Martina ; Butorac, Ana
hrvatski
Nutrigenomika i individualna prehrana
Procijenjeno je da otprilike 1.5 milijardi svjetske populacije ima problema s prekomjernom tjelesnom masom i njenim posljedicama (zdravstvenim, sociološkim, ekonomskim). Intenzivnim istraživanjima zadnjih desetak godina utvrđeno je da učinci hrane, njenih sastojaka te čimbenika iz okoline utječu na epigenetski profil pojedinca te da interakcija s genomom može prouzročiti nastanak bolesti. Znanost koja se u tom smjeru razvija, nutrigenomika, kao novi koncept na području istraživanja prehrane, putem molekularnih metoda koje se temelje na analizi traskriptoma, proteoma, genoma i metabolita, otkriva način na koji hrana utječe na ravnotežu organizma, ovisno o individualnom genomu. Nutrigenomika koristi integrirani pristup u području svog istraživanja s ciljem definiranja intervencija u prehrani, a sve radi poboljšanja metaboličke ravnoteže i zdravlja te sprječavanja bolesti. Dugoročno, to nas dovodi do stvaranja koncepta individualizirane prehrane prema specifičnim zahtjevima pojedinca, uzimajući u obzir genetsku pozadinu, način života i anamnezu, međutim time istodobno otvaraju nova etička i pravna pitanja.
nutrigenomika; pretilost; individualna prehrana
nije evidentirano
engleski
Nutrigenomics and individual nutrition
nije evidentirano
nutrigenomics; obesity; individual diet
nije evidentirano
Podaci o prilogu
35-42.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
2. interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine : zbornik radova
Jelčić ; Jozo
Zagreb: EDOK, Samobor
Podaci o skupu
Interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine (2 ; 2013)
predavanje
18.10.2013-19.10.2013
Zagreb, Hrvatska