Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 676765

Nutrigenomika i individualna prehrana


Bačun-Družina, Višnja; Bašić, Martina; Butorac, Ana
Nutrigenomika i individualna prehrana // 2. interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine : zbornik radova / Jelčić ; Jozo (ur.).
Zagreb: EDOK d.o.o, 2013. str. 35-42 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Nutrigenomika i individualna prehrana
(Nutrigenomics and individual nutrition)

Autori
Bačun-Družina, Višnja ; Bašić, Martina ; Butorac, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
2. interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine : zbornik radova / Jelčić ; Jozo - Zagreb : EDOK d.o.o, 2013, 35-42

Skup
Interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine (2 ; 2013)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.-19.10.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Nutrigenomika; pretilost; individualna prehrana
(Nutrigenomics; obesity; individual diet)

Sažetak
Procijenjeno je da otprilike 1.5 milijardi svjetske populacije ima problema s prekomjernom tjelesnom masom i njenim posljedicama (zdravstvenim, sociološkim, ekonomskim). Intenzivnim istraživanjima zadnjih desetak godina utvrđeno je da učinci hrane, njenih sastojaka te čimbenika iz okoline utječu na epigenetski profil pojedinca te da interakcija s genomom može prouzročiti nastanak bolesti. Znanost koja se u tom smjeru razvija, nutrigenomika, kao novi koncept na području istraživanja prehrane, putem molekularnih metoda koje se temelje na analizi traskriptoma, proteoma, genoma i metabolita, otkriva način na koji hrana utječe na ravnotežu organizma, ovisno o individualnom genomu. Nutrigenomika koristi integrirani pristup u području svog istraživanja s ciljem definiranja intervencija u prehrani, a sve radi poboljšanja metaboličke ravnoteže i zdravlja te sprječavanja bolesti. Dugoročno, to nas dovodi do stvaranja koncepta individualizirane prehrane prema specifičnim zahtjevima pojedinca, uzimajući u obzir genetsku pozadinu, način života i anamnezu, međutim time istodobno otvaraju nova etička i pravna pitanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Bačun-Družina, Višnja; Bašić, Martina; Butorac, Ana
Nutrigenomika i individualna prehrana // 2. interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine : zbornik radova / Jelčić ; Jozo (ur.).
Zagreb: EDOK d.o.o, 2013. str. 35-42 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Bačun-Družina, V., Bašić, M. & Butorac, A. (2013) Nutrigenomika i individualna prehrana. U: Jelčić & Jozo (ur.)2. interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine : zbornik radova.
@article{article, year = {2013}, pages = {35-42}, keywords = {nutrigenomics, obesity, individual diet}, title = {Nutrigenomics and individual nutrition}, keyword = {nutrigenomics, obesity, individual diet}, publisher = {EDOK d.o.o}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }