Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 676749

Rezultati genomske selekcije i web aplikacija


Špehar, Marija
Rezultati genomske selekcije i web aplikacija // IX Savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, Zbornik radova / Bulić, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija, 2013. str. 43-46 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Rezultati genomske selekcije i web aplikacija
(Results of genomic selection and web applications)

Autori
Špehar, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
IX Savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, Zbornik radova / Bulić, Vesna - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija, 2013, 43-46

Skup
9. savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Đurđevac, Hrvatska, 14-15.11.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Rezultati; genomska selekcija; web aplikacija
(Results; genomic selection; web applications)

Sažetak
Govedarstvo predstavlja najvažniji sektor stočarske proizvodnje i od ključnog je značaja za poljoprivredu Republike Hrvatske. S ciljem postizanja što boljih proizvodnih rezultata, a time i ekonomske dobiti, potrebno je pored unapređenja tehnologije proizvodnje provoditi i selekciju sukladno uzgonjom programu. Provođenje uzgojnog programa bilo je ograničeno tijekom zadnjeg desetljeća zbog sljedećih čimbenika: a) centri za umjetno osjemnjeivanje započeli su s procesom privatizacije i postali tržišno usmjereni ; b) pored opravdanog uvoza kvalitetnih bikova iz drugih uzgoja, došlo je i do uvoza prosječnih bikova koje ne osiguravaju očekivani genetski napredak u uzgoju ; c) broj testiranih bikova iz nacionalnog uzgojnog programa sveden je na minimum. Navedeni čimbenici doveli su do velike opasnosti da će se "izgubiti geni" koji predstavljaju nacionalno bogastvo, a koji ujedno omogućavaju prilagodbu uvjetima uzgoja u našem podneblju, te doprinose ukupnoj genetskoj raznolikosti. S ciljem postizanja trajnog i konkurentnog razvoja govedarstva, a pratići svjetske trendove, tijekom 2012. godine započele su aktivnosti uvođenja genomske selekcije u govedarstvo Hrvatske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Pero Mijić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marija Špehar, (332172)