Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 676420

Dimenzije psihološke dobrobiti hrvatskih studenata: spolne razlike i povezanost s osobinama ličnosti


Brajša-Žganec, Andreja; Ivanović, Danijela; Burušić, Josip
Dimenzije psihološke dobrobiti hrvatskih studenata: spolne razlike i povezanost s osobinama ličnosti // Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu, 155 (2014), 29-46 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Dimenzije psihološke dobrobiti hrvatskih studenata: spolne razlike i povezanost s osobinama ličnosti
(Dimensions of psychological well-being of Croatian students: gender differences and correlation with personality traits)

Autori
Brajša-Žganec, Andreja ; Ivanović, Danijela ; Burušić, Josip

Izvornik
Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu (1330-0059) 155 (2014); 29-46

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Psihološka dobrobit; Velepetori model osobina ličnosti; spolne razlike
(Psychological well-being; Big Five personality theory; gender differences)

Sažetak
Psihološka dobrobit je višedimenzionalni konstrukt koji se sastoji od šest različitih aspekata ljudske aktualizacije. Svaka dimenzija predstavlja različite izazove s kojima se pojedinac susreće u procesu razvoja osobe odnosno odražavaju način na koji osoba percipira aspekte svojeg vlastitog funkcioniranja. U radu se, ispituje konstruktna valjanost Skale psihološke dobrobiti, spolne razlike u dimenzijama psihološke dobrobiti te odnos dimenzija psihološke dobrobiti i osobina ličnosti. Analizirani su rezultati 392 studenta sa Sveučilišta u Zagrebu dobiveni primjenom skale psihološke dobrobiti (Ryff, 1989) i Velepetorog modela osobina ličnosti (Goldberg, 1999). Faktorska analiza Skale psihološke dobrobiti rezultirala je skraćivanjem skale na verziju s 5 čestica po subskali čime se povećala konstruktna valjanost skale. Rezultati potvrđuju da su svih šest dimenzija (upravljanje okolinom, samoprihvaćanje, osobni rast, smisao života, pozitivni odnosi s drugima, autonomija) mjere jednog nadređenog konstrukta koji se naziva Psihološka dobrobit. Utvrđene su spolne razlike u dimenzijama eudemonističkog aspekta dobrobiti – osobnom rastu, pozitivnim odnosima s drugima i smislu života. Studentice, za razliku od studenata, ostvarile su veći osobni rast, izgradile pozitivnije i povjerljive odnose s drugim ljudima te imaju veći osjećaj svrhovitosti i smislenosti u životu. Dimenzije psihološke dobrobiti statistički značajno pozitivno koreliraju sa većinom dimenzija osobinama ličnosti. Najveće povezanosti ostvarene su između Emocionalne stabilnosti i upravljanja okolinom te sa samoprihvaćanjem, zatim slijedi povezanost između Ekstraverzije i pozitivnih odnosa i povezanost Savjesnosti sa smislom života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941533-1518 - Svjetsko istraživanje vrijednosti – Hrvatska u globaliziranom svijetu (Ivan Rimac, )
194-1941558-1527 - Odrednice roditeljstva, obiteljski odnosi i psihosocijalna dobrobit djece (Zora Raboteg-Šarić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Social Services Abstracts
  • Sociological Abstracts
  • EBSKO
  • ERA