Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Krapina – Vukšićev breg 2013 (CROSBI ID 773702)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Tkalčec, Tatjana Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Krapina – Vukšićev breg 2013 // Institut za arheologiju. 2013.

Podaci o odgovornosti

Tkalčec, Tatjana

hrvatski

Izvješće o arheološkim istraživanjima lokaliteta Krapina – Vukšićev breg 2013

Lokalitet Vukšićev breg u Krapini upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - pravni status: P-4270. Katastarska čestica u vlasništvu Zdenke Barušić (k.č. 1332) na kojoj se rasprostire kulturno dobro koristi se u svrhe vrta, voćnjaka i šume. Lokalitet se nalazi na brijegu iznad današnje Krapine, sjeveroistočno od rječice Krapinčice, uz državnu cestu D1, a nedaleko Starog grada Krapine (Z-4061). Na kat. čestici 1332 (vrt) se prigodom iskopa jame za bunar 2012.g. došlo do arheološkoga sloja bogatoga nalazima kasnosrednjovjekovne keramike te crveno zapečene zemlje. Radovi iskopa bunara obustavljeni su te je bilo potrebno provesti arheološka istraživanja na ovome lokalitetu koji je zasigurno dio suburbija krapinske srednjovjekovne utvrde. I na stotinjak metara udaljenoj poziciji (u voćnjaku) obitelj Barušić je dubokim iskopom došla do očuvanih ostataka drveta nekoga objekta. Institut za arheologiju je u razdoblju od 16. do 26. rujna 2013. g. obavio zaštitna arheološko- konzervatorska istraživanja u trajanju od devet radnih dana. Rezultati arheoloških istraživanja za pronalaske u sondi 1 i sondi 2 ukazivali bi na postojanje drvenog objekta podignutoga na podnožju terase južne padine Vukšićevoga brega. Arheološkim istraživanjem nije bila obuhvaćena dovoljna površina da bismo mogli procijeniti izvornu površinu drvenoga objekta kao niti njegove načine konstrukcije, osim što je bilo evidentno da je objekt bio građen od drveta i omazan kućnim lijepom. Veliki tragovi vatre ukazuju da je objekt stradao u požaru, a nije nam poznato je li uzrokom požaru bio nesretni slučaj ili namjerni neprijateljski čin. Tipološko-kronološkom analizom keramičkih ulomaka objekt možemo datirati u razdoblje od 15. pa do u početak 16. stoljeća. Nakon raščišćivanja dubokog iskopa na jugoistočnoj poziciji voćnjaka obitelji Barušić pronađeni ostaci drvene građevine mogli bi se interpretirati kao drvetom obložena građevina, vjerojatno njen podrumski duboko ukopani dio ili pak kao drveni bunar. Nedovoljno otvorena površina ne omogućava konačnu interpretaciju. Također javlja se problem oko datiranja objekta. Prigodom našeg raščišćivanja u zapuni je pronađen recentni materijal, no nije poznato je li on dospio u iskop možda prigodom iskopa ove pozicije za bunar. Ukoliko je on tu izvorno u svojoj poziciji, objekt bi valjalo datirati u neposredno prethodno razdoblje, dakle možda u 18.-19. st. (naravno postoji i mogućnost dužeg trajanja samog objekta). Ipak, ostaje otvorena mogućnost da je objekt građen i prije. Drvo je predano na dendrokronološku analizu.

zaštitno arheološko istraživanje; srednjovjekovna kuća; Stari grad Krapina

Izvješće o arheološkom istraživanju lokaliteta Krapina – Vukšićev breg 2013. predaje se: 1. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Krapini, Magistratska 12, 49000 Krapina ; 2. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Zagreb, Runjaninova 2 ; 3. Pučko otvoreno učilište Krapina, Šetalište Hrvatskog narodnog preporoda 13, 49000 Krapina ; 4. Obitelj Barušić, Perivoj Gustava Krkleca 4, 49000 Krapina ; 5. Institut za arheologiju (pismohrana)

engleski

Report on Archaeological Excavation on the Site Krapina – Vukšićev breg 2013

nije evidentirano

archaeological rescue excavation; medieval house; The Old Town of Krapina

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija