Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 676139

O novim stvarima u suvremenoj Hrvatskoj: 120. obljetnica Rerum novarum


O novim stvarima u suvremenoj Hrvatskoj: 120. obljetnica Rerum novarum, Zagreb: Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, Kršćanska sadašnjost, 2013 (zbornik)


Naslov
O novim stvarima u suvremenoj Hrvatskoj: 120. obljetnica Rerum novarum
(Toward the "New Things" in Contemporary Croatia: 120th Anniversary of Rerum Novarum)

Urednik/ci
Baloban, Stjepan ; Črpić, Gordan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, znanstvena

Izdavač
Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, Kršćanska sadašnjost

Grad
Zagreb

Godina
2013

Stranica
194

ISBN
978-953-11-0763-1

Ključne riječi
Enciklika Rerum novarum; socijalni nauk Crkve; modernost; ljudski rad; sindikati; nacionalni suverenitet; Hrvat i katolik
(Encyclical Rerum novarum; Catholic social teaching; modernity; human labor; trade unions; national sovereignty; a Croat and a Catholic)

Sažetak
120 godina nakon objavljivanja enciklike Rerum novarum predstavnici crkvenoga i znanstveno-kulturnoga života u Hrvatskoj pitaju se ima li danas novih stvari koje je potrebno kritički propitati i naznačiti mjesta u kojima one dovode u pitanje ljudsko dostojanstvo, a onda i mogućnost razvoja i svekolikoga napretka u društvu. Koje su to nove stvari u Hrvatskoj s kojima se želimo i moramo suočiti radi hrvatske budućnosti? Prva dva rada posvećena su kontekstu u kojem je nastala enciklika Rerum novarum (Tonči Matulić ; Ivan Rogić). Druga dva teksta ukazuju na nove izazove s kojima se susreću socijalni nauk Crkve i sindikati (Stjepan Baloban ; Krešimir Sever). Posljednja dva priloga odnose se na poslanje Katoličke crkve i ulogu socijalnog nauka Crkve u odnosu na pojave u današnjem hrvatskom društvu (biskup Mile Bogović ; Gordan Črpić).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
203-1941533-0732 - Supsidijarnost u hrvatskom društvu (Stjepan Baloban, )

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb