Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675931

Vjernici laici: neiskorišten društveni i crkveni potencijal u Hrvatskoj


Baloban, Stjepan
Vjernici laici: neiskorišten društveni i crkveni potencijal u Hrvatskoj // Bogoslovska smotra, 82 (2013), 4; 1015-1035 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 675931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vjernici laici: neiskorišten društveni i crkveni potencijal u Hrvatskoj
(The Laity: Unutilised Social and Church Potential in Croatia)

Autori
Baloban, Stjepan

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 82 (2013), 4; 1015-1035

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
vjernici laici; specifično hrvatska situacija; socijalni nauk Crkve; formacija vjernika laika; supsidijarnost; supsidijarno ozračje
(laity; specific Croatian situation; social teaching of the Church; formation of the laity; subsidiarity; subsidiary atmosphere)

Sažetak
U radu se obrađuje problematika uloge i mjesta vjernika laika u hrvatskoj Crkvi u posljednjim dvama desetljećima. Hrvatski vjernik laik prije dvadesetak godina nije jednak današnjemu. U tom vremenu dogodile su se velike promjene u odnosu na vjernike laike i njihovu ulogu u Crkvi i društvu u Hrvatskoj. S jedne strane, vjernici laici posjeduju veće znanje o Crkvi, kršćanstvu i ulozi vjere u javnom životu, a velik broj njih stekao je crkveno-teološko obrazovanje na teološkim učilištima u Hrvatskoj koje su spremni upotrijebiti u društvenom i crkvenom životu. Riječ je o velikom potencijalu koji je nedovoljno iskorišten. S druge strane, u društvenom, a dijelom i u crkvenom životu otvorile su se mogućnosti angažmana kršćana kao vjernika laika. Riječ je o specifično hrvatskoj situaciji koja se znatno razlikuje od primjerice situacije u drugim europskim zemljama sa snažnom kršćanskom, odnosno katoličkom tradicijom. U Hrvatskoj još uvijek kod vjernika laika prevladava pozitivno ozračje za suradnju između klerika i vjernika laika. Rad je podijeljen u tri dijela. Prvi dio pod nazivom »Specifično hrvatska situacija« prikazuje i kratko analizira početni zanos u prvom desetljeću (1992. - 2002.), ukazujući na određene važne pozitivne čimbenike, poput okupljanja na općem planu, ustrojavanja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske Biskupske Konferencije, obnavljanja postojećih i osnivanja novih udruga i društava vjernika laika. Nadalje, ukazuje se na velike mogućnosti teološko-crkvenog obrazovanja vjernika laika, mogućnosti zapošljavanja vjernika laika u Crkvi i društvu te na svojevrstan neuspjeh kršćana u politici. Drugi dio pod nazivom »Potencijal koji je pritajen« bavi se pitanjem: Kako tom velikom potencijalu vjernika laika omogućiti ostvarenje kako u crkvenom tako i u društvenom životu. Službeni socijalni nauk Crkve, posebice Kompendij socijalnog nauka Crkve (2004.), inzistira na formaciji vjernika laika, osobito za društveni angažman. U tom kontekstu, a imajući u vidu također hrvatsku crkvenu situaciju, autor ukazuje na potrebu za većim angažmanom na crkvenoj razini kako bi se omogućila vjernicima laicima nužno potrebna izobrazba na etičko-moralnoj razini koja je vrlo važna za njihov veći angažman u društvu. U trećem dijelu pod nazivom »Vjernici laici su spremni na suradnju« na temelju empirijskog istraživanja Supsidijarnost u hrvatskom društvu autor pokazuje da među hrvatskim vjernicima laicima postoji dobra volja i za suradnju u crkvenom životu. Istraživanje pokazuje da većina vjernika laika ima povjerenje u svećenike, posebno one s kojima više komunicira, to jest župnike i da je jedan dio vjernika laika spreman preuzeti određene odgovornosti u životu župne zajednice te da je spreman aktivno sudjelovati u nekim segmentima crkvenoga života. U radu se potvrđuje teza da hrvatski vjernici laici posjeduju potencijal i spremnost za suradnju u crkvenom životu koji nisu dovoljno iskorišteni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
203-1941533-0732 - Supsidijarnost u hrvatskom društvu (Baloban, Stjepan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Baloban (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Baloban, Stjepan
Vjernici laici: neiskorišten društveni i crkveni potencijal u Hrvatskoj // Bogoslovska smotra, 82 (2013), 4; 1015-1035 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Baloban, S. (2013) Vjernici laici: neiskorišten društveni i crkveni potencijal u Hrvatskoj. Bogoslovska smotra, 82 (4), 1015-1035.
@article{article, author = {Baloban, S.}, year = {2013}, pages = {1015-1035}, keywords = {vjernici laici, specifi\v{c}no hrvatska situacija, socijalni nauk Crkve, formacija vjernika laika, supsidijarnost, supsidijarno ozra\v{c}je}, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {82}, number = {4}, issn = {0352-3101}, title = {Vjernici laici: neiskori\v{s}ten dru\v{s}tveni i crkveni potencijal u Hrvatskoj}, keyword = {vjernici laici, specifi\v{c}no hrvatska situacija, socijalni nauk Crkve, formacija vjernika laika, supsidijarnost, supsidijarno ozra\v{c}je} }
@article{article, author = {Baloban, S.}, year = {2013}, pages = {1015-1035}, keywords = {laity, specific Croatian situation, social teaching of the Church, formation of the laity, subsidiarity, subsidiary atmosphere}, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {82}, number = {4}, issn = {0352-3101}, title = {The Laity: Unutilised Social and Church Potential in Croatia}, keyword = {laity, specific Croatian situation, social teaching of the Church, formation of the laity, subsidiarity, subsidiary atmosphere} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font