Ekonomska analiza proizvodnje šećerne repe (CROSBI ID 201800)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kanisek, Jozo ; Deže, Jadranka ; Ranogajec, Ljubica ; Miljević, Mirjana
hrvatski
Ekonomska analiza proizvodnje šećerne repe
U radu su prikazani rezultati istraživanja proizvodnje šećerne repe na površini od 21 ha na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s područja Vukovarsko-srijemske županije. Tehnološki proces proizvodnje korijena šećerne repe obavljen je izvođenjem 35 radnih procesa, pri čemu je utrošeno 26, 9 sati/ha rada strojeva i 65, 8 sati/ha rada ljudi. Ukupno je u proizvodnju uloženo 15.947, 05 kn/ha. Od toga je za sjeme izdvojeno 1.405, 44 kn/ha ili 9, 4 % ukupnih troškova, a za 1.100 kg utrošenih mineralnih gnojiva plaćeno je 2.217, 50 kn/ha što predstavlja 14, 8% ukupnih troškova. Troškovi primjene 9 l/ha sredstava za zaštitu čine 15, 2% ukupnih troškova. Zbog povećane razine korištenja troškovi uporabe sredstava mehanizacije iznose 5.070, 96 kn/ha i s udjelom od 33, 9% predstavljaju najznačajniju stavku u ukupnim troškovima, a djelomično su posljedica povećane udaljenosti proizvodnih površina. Prinosom od 70, 30 t/ha korijena i poticajem, ostvarena je ukupna vrijednost proizvodnje od 20.759, 59 kn/ha. Za sat rada ljudi proizvedeno je 1.068, 82 kg korijena, a za tonu proizvoda utrošeno 0, 94 sati rada ljudi. Uzgoj korijena šećerne repe na istraživanom gospodarstvu, prema koeficijentu ekonomičnosti 1, 36 je ekonomičan, jer je na 100 kn uloženih u proces proizvodnje ostvareno 36, 6 kn dobiti.
šećerna repa ; ekonomska analiza ; planiranje ; troškovi
nije evidentirano
engleski
Economic analysis of sugar beat production
nije evidentirano
sugar beet ; economic analysis ; production planning ; costs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Ekonomija