Isparljivi spojevi i antioksidacijski kapacitet medljikovca hrasta sladuna (Quercus frainetto Ten.) (CROSBI ID 383743)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Brdar, Ivana
Jerković, Igor
hrvatski
Isparljivi spojevi i antioksidacijski kapacitet medljikovca hrasta sladuna (Quercus frainetto Ten.)
Za razliku od monoflornih nektarnih medova, medljikovac nije moguće identificirati analizom polena te je istraživanje prisutnih prirodnih organskih spojeva od posebnog interesa za njegovu karakterizaciju. Novija istraživanja su osobito usmjerena na identifikaciju isparljivih spojeva kao potencijalnih kemijskih markera botaničkog porijekla meda. Dva uzorka medljikovca hrasta sladuna (sakupljena 2005. I 2009. god.) su istražena u cilju određivanja kemijskog sastava prisutnih isparljivih organskih spojeva koristeći ultrazvučnu ekstrakciju sa različitim otapalima (pentan i dietil-eter u volumnom omjeru 1:2 i diklormetan). Rezultati analize ultrazvučnih ekstrakata vezanim sustavom plinska kromatografija – spektrometrija masa (GC-MS) ukazuju na velike razlike u kemijskom sastavu. Tako uzorak iz 2005. god. sadržava 39, 4%-55, 8% 5-hidroksimetilfurfurala (5-HMF) za razliku od uzorka iz 2009. god. koji sadržava 3, 7%-4, 2% 5-HMF-a. Ove razlike su očekivane budući je poznato da 5-HMF nastaje dugim skladištenjem na sobnoj temperaturi. Za određivanje botaničkog porijekla medljike od osobitog interesa su identificirani spojevi šikiminskog biogenetskog puta (derivati benzena), terpeni i norizoprenoidi. Najzastupljeniji derivat benzena je feniloctena kiselina u oba uzorka, zatim benzojeva kiselina, 4-hidroksibenzojeva kiselina i dr. Nijedan od identificiranih spojeva nije specifičan marker medljike hrasta sladuna. Ultrazvučni ekstrakti su testirani DPPH i FRAP metodom kako bi im se odredio antioksidacijski kapacitet. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa antioksidacijskim kapacitetom medljike. Ultrazvučni ekstrakti medljike s različitim otapalima pokazuju višestruko veći antioksidacijski kapacitet u usporedbi s medljikom.
Quercus frainetto Ten. med medljikovac; mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME); ultrazvučna ekstrakcija otapalom (USE); plinska kromatografija- spektrometrija masa (GC-MS); DPPH i FRAP metode
nije evidentirano
engleski
Volatile compounds and antioxidant capacity of oak (Quercus frainetto Ten.) honeydew honey
nije evidentirano
Quercus frainetto Ten. honeydew honey; headspace solid-phase microextraction (HS-SPME); ultrasonic solvent extraction (USE); gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS); DPPH and FRAP assay
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
14.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split