Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stanje i perspektive gospodarenja tartufima u Hrvatskoj (CROSBI ID 606640)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tikvić, Ivica ; Zečić, Željko ; Ugarković, Damir ; Kuzmanić, Sonja Stanje i perspektive gospodarenja tartufima u Hrvatskoj // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 67-68

Podaci o odgovornosti

Tikvić, Ivica ; Zečić, Željko ; Ugarković, Damir ; Kuzmanić, Sonja

hrvatski

Stanje i perspektive gospodarenja tartufima u Hrvatskoj

Tartufi su prirodne simbiotske gljive na šumskom drveću koji se razvijaju u većini šumskih ekosustava Hrvatske. Posebna pozornost im se posvećuje zbog gastronomski vrlo traženog, teško dostupnog i skupog plodišta. Budući da se tartufi dominantno razvijaju u šumama i tvore simbiozu sa šumskim drvećem njihovo plodište predstavlja šumsko dobro, koje se u Hrvatskoj najviše komercijalno koristi u Istri, iako je poznato da se plodišta tih gljiva mogu naći i u drugim područjima Hrvatske. Gospodarenje tartufima u šumskim ekosustavima Hrvatske nije organizirano. Današnji problem potrajnog gospodarenja sa tartufima u šumama je sve veći zbog promjena ekoloških uvjeta, intenzivnog i neorganiziranog sakupljanja, kao i zbog smanjenja vitalnosti stabala. U radu je prikazan povijesni razvoj korištenja i gospodarenja tartufima u Hrvatskoj. Prikazani su podaci o sadašnjoj proizvodnji tartufa u Hrvatskoj i uspoređeni sa proizvodnjom tartufa u nekim europskim zemljama. Prikazana su poznata nalazišta nekih vrsta tartufa u Hrvatskoj, kao i podaci o rasprostranjenosti tartufa u svijetu. Prikazane su glavne komercijalne vrste tartufa u Hrvatskoj i njihovi glavni simbionti. Posebno su prikazana potencijalna staništa za proizvodnju tartufa u Hrvatskoj, kao i značaj stanišnih uvjeta za razvoj tartufa. U radu su prikazani najvažniji nepovoljni ekološki i drugi utjecaji za razvoj tartufa. Analizirani su hrvatski propisi koji reguliraju gospodarenje tartufima u šumama, kao i propisi iz nekih europskih zemalja. Prikazane su mogućnsti unaprjeđenja proizvodnje tartufa u šumama, kao i plantažama. Istaknuti su glavni problemi koje će trebati riješiti kako bi se sa tartufima u šumama Hrvatske gospodarilo potrajno i održivo. Također su prikazani glavni pristupi u umjetnom kultiviranju tartufa u europskim zemljama i u svijetu, s posebnim naglaskom na gospodarenje staništem.

gospodarenje šumskim ekosustavima; tartufi; potrajno gospodarenje tartufima

nije evidentirano

engleski

Status and prospects of truffles management in Croatia

nije evidentirano

management of forest ecosystems; truffles; truffles sustainable management

nije evidentirano

Podaci o prilogu

67-68.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci

Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

978-953-154-195-4

Podaci o skupu

Proizvodnja hrane i šumarstvo-temelj razvoja istočne Hrvatske

predavanje

14.06.2013-15.06.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Šumarstvo