Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

EKSTRAKCIJA FARMACEUTIKA IZ SEDIMENTA RASPRŠENJEM MATICE UZORKA KROZ ĈVRSTU FAZU (CROSBI ID 383719)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prašnički, Sabina EKSTRAKCIJA FARMACEUTIKA IZ SEDIMENTA RASPRŠENJEM MATICE UZORKA KROZ ĈVRSTU FAZU / Ašperger, Danijela (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2013

Podaci o odgovornosti

Prašnički, Sabina

Ašperger, Danijela

hrvatski

EKSTRAKCIJA FARMACEUTIKA IZ SEDIMENTA RASPRŠENJEM MATICE UZORKA KROZ ĈVRSTU FAZU

Farmaceutici su velika i raznolika skupina spojeva koji se koriste u humanoj i veterinarskoj medicini. Posljednjih godina njihova potrošnja se povećala zbog čega postaju sve veći problem jer mogu završiti u podzemnim i površinskim vodama, tlu i sedimentu. Na taj način mogu utjecati na zdravlje ljudi i vodene organizme. Najčešće se odreĎuju kromatografskim metodama koje omogućuju istovremeno odreĎivanje velikog broja farmaceutika, no zahtijevaju dobru pripravu uzorka. Farmaceutici ispitivani u ovom radu su antihelmintici albendazol, febantel i levamisol, lokalni anestetici lidokain i prokain, antibiotik tilozin i glukokortikoidi deksametazon i hidrokortizon. Cilj ovog rada je optimizacija metode ekstrakcija raspršenjem uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD) ciljanih analita iz sedimenta, odnosno ekstrakcija spomenutih farmaceutika iz sedimenta u što većem iskorištenju sa što manjim utjecajem matice. Ekstrakti su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti s detektorom s nizom dioda (HPLC-DAD). Cilj optimizacije metode pronaći je optimalan sorbens, ekstrakcijsko otapalo, volumen otapala i omjer mase sediment/sorbens. Najbolji rezultat dobiven je s ljuskama jaja kao MSPD sorbensom s 5 mL metanol:voda=80:20 kao ekstrakcijskim otapalom. Najboljim omjerom mase sediment/sorbens pokazao se 0, 15 g/0, 10 g.

farmaceutici; sediment; ekstrakcija raspršenjem uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD); tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti s detektorom s nizom dioda (HPLC-DAD)

Rad je napravljen uz potporu bilateralnog projekta HR-SLO: Određivanje toksičnosti i fizikalno-kemijskih svojstava farmaceutika.

engleski

Extraction of pharmaceuticals from sediment by matrix solid-phase dispersion

nije evidentirano

pharmaceuticals; sediment; matrix solid-phase dispersion (MSPD); high-performance liquid chromatography with diode array detector (HPLC-DAD)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

23.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija