Voda i njen značaj za stabilnost hrane (CROSBI ID 383712)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Đunđa, Saška
Kopjar, Mirela
hrvatski
Voda i njen značaj za stabilnost hrane
Voda je glavni spoj svih živih organizama. Uz lipide, proteine i ugljikohidrate, voda je jedan od osnovnih sastojaka hrane. Prehrambeni proizvodi posjeduju vodu u većoj ili manjoj količini ovisno o tome koja je namirnica u pitanju. U hrani voda ima vrlo značajnu ulogu. Sudjeluje u kemijskim, biokemijskim i enzimskim reakcijama koje se odvijaju u kompleksnom matriksu hrane a utječu na kvalitetu prehrambenog proizvoda. U reakcijama važnim za kvalitetu hrane sudjeluje ili kao reaktant ili nastaje kao produkt navedenih reakcija. Prisustvo vode ima značajan utjecaj na rast mikroorganizama, podložnost hrane kvarenju, a ne samo na senzorske karakteristike hrane, što je definirano aktivitetom vode.
struktura i svojstva vode ; voda u hrani ; aktivitet vode
nije evidentirano
engleski
Water and its importance for the stability of food
nije evidentirano
water structure and properties ; water in food ; water activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
22.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek