Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Voda i njen značaj za stabilnost hrane (CROSBI ID 383712)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Đunđa, Saška Voda i njen značaj za stabilnost hrane / Kopjar, Mirela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2013

Podaci o odgovornosti

Đunđa, Saška

Kopjar, Mirela

hrvatski

Voda i njen značaj za stabilnost hrane

Voda je glavni spoj svih živih organizama. Uz lipide, proteine i ugljikohidrate, voda je jedan od osnovnih sastojaka hrane. Prehrambeni proizvodi posjeduju vodu u većoj ili manjoj količini ovisno o tome koja je namirnica u pitanju. U hrani voda ima vrlo značajnu ulogu. Sudjeluje u kemijskim, biokemijskim i enzimskim reakcijama koje se odvijaju u kompleksnom matriksu hrane a utječu na kvalitetu prehrambenog proizvoda. U reakcijama važnim za kvalitetu hrane sudjeluje ili kao reaktant ili nastaje kao produkt navedenih reakcija. Prisustvo vode ima značajan utjecaj na rast mikroorganizama, podložnost hrane kvarenju, a ne samo na senzorske karakteristike hrane, što je definirano aktivitetom vode.

struktura i svojstva vode ; voda u hrani ; aktivitet vode

nije evidentirano

engleski

Water and its importance for the stability of food

nije evidentirano

water structure and properties ; water in food ; water activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

22.02.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice